Druk op stikstof- en antibioticareductie neemt toe in Belgische kalverhouderij
Terwijl het aantal bedrijven en stallen de laatste jaren stabiel bleef, neemt de druk op stikstof- en antibioticareductie toe in de Belgische kalverhouderij. Dit bleek tijdens een bijeenkomst van Agrivaknet waar onder andere de Belgische kalverhouderij werd besproken.
Jade Bokma, dierenarts bij Dierenkliniek Venheide in Kasterlee (B) schetste de situatie bij onze zuiderburen. Dat het aantal vleeskalveren in België constant blijft, is best bijzonder. Het aantal melkkoeien in België is tussen 2020 en 2024 namelijk gekrompen met 3,6 procent en het aantal stuks vleesvee met 10,4 procent. De verwachting is dat tot aan 2030 het aantal melkveebedrijven met nog eens 6 procent afneemt en het aantal vleesveebedrijven met 10 tot 15 procent. Twee derde van alle Belgische nuchtere kalveren wordt in eigen land gehouden, met een verdeling van ongeveer de helft Holsteins, 35 procent witblauwe kruislingen en 15 procent witblauwe dikbillen. Het restant wordt verkocht, hoofdzakelijk naar Nederland en Spanje, maar er worden ook kalveren uit het buitenland aangekocht, met name uit Duitsland, Denemarken en Ierland.
Stikstofreductie groot vraagstuk
Een groot vraagstuk vormt de stikstofreductie. In 2026 moet de kalversector 14 procent minder stikstof uitstoten. In 2030 moet dat 28 procent bedragen (voor melkveehouders is dat 25 procent). Wordt er in 2026 te weinig gereduceerd dan komt er een opkoopregeling op vrijwillige basis. Blijkt dat onvoldoende op te leveren, dan komt er een verplichte opkoopregeling. Leegstand en chemische luchtwassers zijn momenteel de enige erkende methoden, waarbij luchtwassers vooral geschikt zijn voor nieuwe stallen en niet voor bestaande stallen. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een overstap naar rosévleesproductie, waarbij kalveren op stro staan en de emissie lager ligt.
Aandacht voor antibioticagebruik
Ook het antibioticagebruik blijft een belangrijk aandachtspunt. De sector wordt gevolgd via een benchmarksysteem dat bedrijven twee keer per jaar beoordeelt op hun gebruik. Het merendeel van de bedrijven krijgt inmiddels een groene score, wat wijst op verantwoord gebruik en een positieve trend. Toch lijkt verdere reductie steeds moeilijker te worden. Bedrijven met een rode beoordeling moeten een bedrijfsgezondheidsplan opstellen, en wie drie keer rood scoort krijgt een paars statuut en wordt verplicht begeleid door een externe antibioticacoach.
Foto: het aantal stuks vleesvee in België neemt zeer snel af.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland
