Vleesconsumptie met halve kilo gedaald
De hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet, is vorig jaar met ongeveer een halve kilo afgenomen. Volgens het woensdag verschenen WUR-rapport kwam het totale vleesverbruik van Nederlanders in 2024 uit op 74,4 kilo.
Onderzoekers van de universiteit hebben dat berekend op basis van statistieken over vleesverkoop en slachtingen waarbij gerekend wordt met het karkasgewicht (dus inclusief bot). Ongeveer de helft daarvan wordt daadwerkelijk opgegeten, iets meer dan 37 kilo. De onderzoekers houden de cijfers bij in opdracht van Wakker Dier.
Laagste niveau in twintig jaar
Sinds 2005 is dit cijfer niet eerder onder de 75 kilo gekomen, waarmee de huidige consumptie op het laagste niveau in twintig jaar is gekomen. Die afname gaat niet in een rechte lijn: in hun vorige rapport noteerden de onderzoekers nog een lichte toename.
De huidige vleesconsumptie ligt nog altijd een stuk hoger dan het wetenschappelijke advies van de zogeheten EAT-Lancet Commissie. Die kijkt zowel naar de gezondheid van mensen als naar de gezondheid van de planeet. Volgens het laatste advies van de commissie zouden mensen per dag maximaal 15 gram rood vlees en 30 gram vis of wit vlees, zoals kip, moeten eten. Dat komt neer op ruim 16 kilo per persoon per jaar.
6 procent minder dan piekjaar
Ten opzichte van het 'piekjaar' 2009 is de vleesconsumptie volgens het Wageningse onderzoek met 6 procent afgenomen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland

