Adema+houdt+vast+aan+extra+opkoop%2C+ook+voerspoor+en+graslandnorm+in+mestplan
Nieuws

Adema houdt vast aan extra opkoop, ook voerspoor en graslandnorm in mestplan

Minister Adema heeft vrijdag 5 april de kabinetsaanpak gepresenteerd voor verlichting van de mestmarkt. Een opkoopregeling maakt daarvan deel uit, ondanks kritiek van de formerende partijen.

De LNV-bewindsman zegt de oproep van de vier formerende partijen (PVV, VVD, NSC, BBB) te respecteren, maar gezien de urgentie van het mestprobleem houdt hij vast aan zijn plan waar een nieuwe opkoopregeling deel van uit maakt.

Brede stoppersregeling
Het kabinet stelt een brede stoppersregeling voor om de komende jaren (2025-2029) veehouders die vrijwillig willen stoppen, financieel te ondersteunen. Dit doet het kabinet omdat een verlaging van het aantal gehouden dieren essentieel is voor het verlagen van de stikstofdeken, de realisatie van de klimaatdoelen en het verlagen van de mestproductie om zo de mestcrisis te verlichten. De productierechten van deelnemende bedrijven worden doorgehaald. Dat leidt tot een permanente en onomkeerbare krimp van de veestapel.

Afroming fosfaatrechten
Om de druk op de mestmarkt verder te verminderen - en te voorkomen dat in 2025 het mestproductieplafond wordt overschreden - stelt het kabinet voor om op korte termijn het afromingspercentage bij overdracht van fosfaatrechten buiten familieverband in de melkveehouderij te verhogen van 10 procent naar 30 procent en 
ook afroming bij overdracht van varkensrechten en pluimveerechten in te voeren. 

Voerspoor: verlaging eiwit
De melkveehouderij staat in de plannen van het kabinet aan de lat voor het verlagen van het aandeel ruw eiwit in het rantsoen. Dit kan enkele miljoenen kg stikstof in mest besparen indien het ruw eiwit in het voer wordt verlaagd naar 158 gram per kg droge stof. In het kader van de structurele aanpak stikstof is met de melkveesector afgesproken dat het ruw eiwitgehalte in het melkveerantsoen in 2025 sectorgemiddeld 160 gram per kg droge stof moet zijn.

Graslandnorm voor melkveehouderij
Het kabinet vindt het verstandig om toe te werken naar een grondgebonden melkveehouderij door middel van een graslandnorm waarmee mestproductie en mestplaatsing op bedrijfsniveau structureel meer in evenwicht komt. Met een graslandnorm wordt de hoeveelheid grasland en de veebezetting van een melkveebedrijf aan elkaar gekoppeld. Dit moet bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Grasland speelt een cruciale rol in de gewenste verbetering van de waterkwaliteit.

Toepassen Renure meststoffen
Het kabinet ziet het als een positieve ontwikkeling dat de Europese Commissie op korte termijn de toepassing van Renure-meststoffen wil toestaan. Het kabinet zal, zodra er meer duidelijkheid is over het voorstel, zo snel mogelijk eventuele belemmeringen in regelgeving wegnemen om de toepasbaarheid in de agrarische bedrijfspraktijk te faciliteren. Deze verwerkte meststoffen uit dierlijke mest zouden dan kunstmest kunnen vervangen.

Commissiedebat mestbeleid
De Tweede Kamer heeft op 25 april een Commissiedebat mestbeleid gepland. Als de Tweede Kamer zich niet achter deze plannen schaart, waarschuwt het kabinet dat de zorgwekkende situatie op de mestmarkt gedurende langere tijd blijft bestaan en dat het kan leiden tot een koude bedrijfsbeëindiging en de noodzaak van een generieke korting.

In Brussel opnieuw onderhandelen over beperkte graslandderogatie, zoals BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voorstelt, ziet Adema niet zitten: "De EC heeft mij duidelijk aangegeven hiervoor geen enkele ruimte te zien, ook niet voor een derogatie die 
zich zou beperken tot grasland en tot grondgebonden bedrijven, omdat er in Nederland geen verbetering is te zien in de waterkwaliteit."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer