%27Vooralsnog+geen+nieuwe+opkoopregeling%27
Nieuws

'Vooralsnog geen nieuwe opkoopregeling'

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen vooralsnog geen uitbreiding van de huidige opkoopregelingen. Ze vinden het niet gepast dat demissionair LNV-minister Adema in dit stadium van de formatie grote claims doet op het transitiefonds waaruit de opkoop van bedrijven betaald zou moeten worden.

De vier formerende partijen hebben via Kamervragen opheldering gevraagd aan de minister, die een nieuwe opkoopregeling aan het voorbereiden zou zijn. Woensdag melden verschillende media dat Adema op korte termijn met een nieuwe regeling komt waaraan alle boeren deel zouden kunnen nemen, ook niet piekbelasters. De bewindsman wil hiermee invulling geven aan het verzoek van de Tweede Kamer om met een plan te komen om de druk van de mestmarkt te halen nu de derogatie stapsgewijs wordt afgebouwd.

Andere oplossingen dwars zitten
Een opkoopregeling komt niet op de eerste plaats, stellen de formerende partijen. Caroline van der Plas (BBB) wil dat de minister geen miljarden gaat uitgeven waarvan het de vraag is of het de mestcrisis gaat oplossen. Daarnaast vindt zij dat de minister het formatieproces niet moet beïnvloeden. Ze is bang dat de plannen die nu bedacht worden straks niet uitgevoerd kunnen worden omdat een nieuwe opkoopregeling andere oplossingen dwars kan zitten.

Meer stevige maatregelen
Naast de opkoopregeling zou Adema ook nadenken over het invoeren van andere stevige maatregelen voor bestaande bedrijven, zoals het afromen van fosfaat- en/of dierrechten, voermaatregelen en het houden van een maximaal aantal dieren per hectare. Van der Plas wil dat er eerst overleg gaat plaatsvinden met Brussel om weer derogatie te krijgen voor grasland. "Daarvoor moeten we nog intensiever onderhandelen met Brussel", stelt ze.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer