Productie+rundvlees+in+2024+onveranderd
Nieuws

Productie rundvlees in 2024 onveranderd

De rundvleesproductie blijft in 2024 gelijk aan die van 2023, verwacht Rabobank. Een lagere productie in Europa en de Verenigde Staten wordt gecompenseerd door een stijgende productie in Brazilië en Australië.

De rundvleesmarkt zal dit jaar niet bepaald worden door een stijgende consumptie waardoor er geen extra volume gewenst is. De economische tegenwind is nog te veel aanwezig, zodat consumenten kiezen voor goedkopere opties in hun bestedingen. Met het uitblijven van een sterke vraag die het vleesvolume door de toeleveringsketen trekt - en daarmee ook het uitblijven van hogere prijzen - valt de prijsbepaling van rundvlees terug naar de producentenkant. Rabobank verwacht dat seizoensgebonden productieomstandigheden en het vertrouwen van producenten in de rundvleesmarkt in 2024 de grootste invloed gaan hebben op de prijsvorming.

Wereldwijde handelsstromen wijzigen
Door het lagere binnenlandse aanbod in de VS, zullen handelsstromen dit jaar wel gaan wijzigen. De VS trekt al grotere volumes naar zich toe vanuit Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Canada en Mexico. De Braziliaanse export naar de VS was in januari 2024 hoger dan in 2023 en de Australische volumes stegen met 127 procent op jaarbasis waarvan dus ook een deel naar de VS gaat. Hiermee wordt de VS in 2024 de leidende partij als het gaat om het bepalen van de rundvleesprijs.

Bij een gelijkblijvende - enigszins zwakke - vraag uit China, blijft de wereldwijde rundvleesmarkt in evenwicht. Maar het mondiale volume aan rundvlees wordt krap als de Chinese vraag dit jaar zou aanwakkeren. Dan krijgt ook China invloed op de prijsvorming. Ketenpartijen zullen zich volgens Rabobank moeten afvragen: kunnen de huidige prijzen worden gehandhaafd of hoger worden gezet om het consumptieverlies van afgelopen jaar te compenseren, of moeten de detailhandelsprijzen worden verlaagd om juist een hogere consumptie aan te moedigen?

Regionaal andere keuzes
Regionaal kan die keuze anders uitpakken. Op een markt waar de groei van de rundvleesproductie beperkt is – zoals in de VS – kan de consument bereid zijn hogere prijzen te betalen ten koste van een deel van de consumptie. Aan de andere kant kunnen in een markt met een groeiend aanbod – zoals Australië – lagere prijzen nodig zijn om de consumptie te stimuleren. “Maar waarde zal in de meeste markten het overheersende thema worden om consumenten te behouden die geconfronteerd worden met  krappere economische omstandigheden”, zegt Angus Gidley-Baird, senior analist animal protein bij Rabobank.
 

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer