Stikstof+en+fosfaat+in+2023+onder+mestplafond
Nieuws

Stikstof en fosfaat in 2023 onder mestplafond

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 471 miljoen kilogram in 2023. Dat is 19 miljoen kilogram onder het stikstofplafond van dat jaar. De fosfaatuitscheiding was 146 miljoen kilogram, 5 miljoen kilogram onder het fosfaatplafond. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over de uitscheiding van mineralen door de Nederlandse veestapel.

De stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee bleef daarmee 4 procent onder het voor 2023 geldende plafond van 489,4 miljoen kg stikstof. De fosfaatuitscheiding bleef 3 procent onder het plafond van 150,3 kg. In 2025 wordt het stikstofplafond aangescherpt tot 440 miljoen kg en het fosfaatplafond tot 135 miljoen kg. De huidige productie van stikstof en fosfaat ligt boven de dan geldende norm.

Andere samenstelling ruwvoer
Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden 277 miljoen kilogram stikstof uit, 2,8 procent meer dan in 2022. De fosfaatproductie van deze categorie nam juist af. Dit komt onder andere door de samenstelling van het ruwvoer, zoals kuilgras en snijmaïs. Door weersomstandigheden was het stikstofgehalte van het kuilgras in 2023 hoger en het fosforgehalte lager vergeleken met een jaar eerder.

Overig vee gelijke uitstoot
De uitscheiding van stikstof en fosfaat door varkens en pluimvee is sinds 2016 gedaald, omdat er minder van deze dieren zijn. De mestproductie van het overige vee, zoals vleeskalveren, vleesvee, paarden, pony’s, schapen en geiten, bleef in 2023 gelijk aan het niveau van 2022 met 55 miljoen kilogram stikstof en 16 miljoen kilogram fosfaat.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer