LTO+hekelt+aangenomen+Natuurherstelwet
Nieuws

LTO hekelt aangenomen Natuurherstelwet

Dinsdag 27 februari stemde het Europees Parlement in Straatsburg in met het voorstel voor de Natuurherstelwet. Volgens LTO Nederland leidt de wet tot veel juridische onduidelijkheid.

LTO heeft sinds de aankondiging van het voorstel aangegeven voor natuurherstel te zijn, maar niet op deze manier. De wet leidt volgens de boerenbelangenbehartiger tot vergaande juridificering van de duurzaamheidsopgaven waardoor het platteland nog verder onder druk komt.

Uitwerking onduidelijk
LTO vindt het zeer zorgelijk dat er weer een Europese verordening is aangenomen, waarvan de uitwerking voor Nederland nog onduidelijk is. Er wordt momenteel nota bene een impactanalyse uitgevoerd door de minister van Natuur & Stikstof over de gevolgen van de Natuurherstelwet voor Nederland – maar de conclusies hiervan zijn niet voorafgaand aan de stemmingen gedeeld met Europarlementariërs en Kamerleden.

Als gevolg daarvan zullen de consequenties en beperkingen van deze wet voor de Nederlandse landbouw, en de rest van Nederland, pas later in de praktijk zichtbaar worden als allerlei maatschappelijke activiteiten in Nederland verder op slot komen door verplichtingen waar Nederland zich nu aan committeert. Dit is wat LTO betreft niet te verenigen met de bestaande doelen voor de verduurzaming van de landbouw en de noodzaak voor perspectief voor boeren en tuinders.

Ministers stemmen nog
De Europese Raad van Ministers stemt binnenkort ook nog over het voorstel. Daarna is het voorstel definitief. Alhoewel het definitieve voorstel meer ruimte biedt voor boeren en tuinders, overheersen de zorgen over de juridische onduidelijkheid.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer