Toekomstvisie+kalverhouderij%3A+ambitieus+maar+haalbaar
Nieuws

Toekomstvisie kalverhouderij: ambitieus maar haalbaar

De voorbije weken hebben VVK en de LTO-vakgroep Kalverhouderij vier regionale bijeenkomsten gehouden waarin de toekomstvisie van de kalverhouderij is besproken met leden. De algemene teneur: ambitieus maar haalbaar.

Er was veel belangstelling voor deze avonden. Vooral de bijeenkomst in de regio Midden was met 170 aanwezigen bijzonder druk. Totaal hebben zich ruim 350 kalverhouders op de hoogte laten stellen van de plannen. Antibioticareductie, verdere stappen in dierenwelzijn, import van kalveren, transportcondities en emissiebeperking waren de belangrijkste thema's waarover gesproken is. Maar ook het verhogen van de kalfsvleesconsumptie in Nederland is meegenomen in de nieuwe visie.

De aanvullingen vanuit leden worden verwerkt in het plan. Daarna zal de visie besproken worden met andere ketenpartijen. Vervolgens zullen vertegenwoordigers van SBK de toekomstvisie toelichten en bediscussieëren met het ministerie van LNV. LTO en VVK nemen het voortouw in de gesprekken. Hierna wordt de visie openbaar gemaakt.
 
Brancheorganisatie SBK
De visie is de afgelopen maanden opgesteld door de ketenpartijen binnen brancheorganisatie SBK. Naast LTO en VVK zijn dat COV (vleessector) en Nevedi (veevoersector). Ook Vee&Logistiek Nederland was bij de gesprekken betrokken. Vier jaar geleden werd de sectorvisie door toenmalig minister Schouten als onvoldoende betiteld. De kalversector was daarmee de enige veesector zonder plan.

Frank Mandersloot (interim-voorzitter VVK) wil dat de nieuwe visie bijdraagt bij het in handen nemen van de regie binnen de sector. "Er speelt van alles in Den Haag zoals de gesprekken over een dierwaardige veehouderij en het terugdringen van emissies. Dat blijven lange en moeilijke trajecten. Met dit plan laten we zien welke stappen wij de komende jaren gaan zetten."

Iedereen bijdragen
Mandersloot stelt dat alle partijen moeten bijdragen om de ambities te verwezenlijken. "Als we willen waarmaken wat in de visie staat, hebben we iedereen nodig: kalverhouders, integraties, de melkveehouderij, de veehandel, maar ook de politiek. Alleen samen kunnen we deze duurzaamheidsslag maken."

Foto: volop belangstelling in regio Midden, te gast bij Kalverhouderij Beekzicht

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer