Saneren+is+achteruit+gaan%2C+herstructureren+is+gezonder+maken
Columns

Saneren is achteruit gaan, herstructureren is gezonder maken

Er worden op dit moment best wat bedrijven opgekocht. Veelal ondernemers die het gewoon zat zijn, en klaar zijn met al het gezeik. Minder dierplaatsen hoeft niet perse slecht te zijn. Daar ben ik het op zich wel mee eens. Een kleine sanering in het aantal kalverplaatsen kan zelfs goed zijn. Maar als je hoort dat je buurman of een bekende kalverhouder stopt, schrik je toch even. Het komt dichtbij.

Misschien is het woord sanering niet het juiste woord. Beter is te spreken over een herstructurering van de kalverhouderij. Saneren is achteruit gaan. Herstructureren is gezonder en sterker maken. Minder dierplaatsen betekent ook minder leegstand. Integraties en vrije handelaren rijden vaker achterom om een contract af te sluiten of kalveren te kopen. Dat kan een positief effect hebben op de contractvergoeding en op de vleesprijs. Dit komt de dynamiek in de sector ten goede.

Van de andere kant: het extra geld is hard nodig om de kosten te dekken. Want er zullen zeker nog flinke investeringen op de kalverhouderij afkomen. Thema’s als dierenwelzijn diergezondheid en emissiereductie zijn immers niet weg als een deel van onze collega’s stopt.

Daar zit ook de frustratie. Met alle regels en beperkingen die over ons uitgestrooid worden - en nog uitgestrooid gaan worden - weet je niet waar je aan toe bent. En dan heb ik het nog niet over acute zaken zoals een volle mestput die je zo snel mogelijk wilt afzetten voor redelijk geld. Maar een keer is de emmer vol, dan is het klaar. Van al die frustraties word je flink chagrijnig. 

Vraagtekens
De stoppers kiezen voor zekerheid. Voor de blijvers blijven er vraagtekens over: wat is slim om te doen, wanneer moet je waar in investeren en doet de bank mee? Want de rol die onze grootste geldverstrekker momenteel speelt in de kalverhouderij, is best discutabel.

Ik ben inmiddels over de vijftig en mag af en toe wel eens over het verleden praten. 35 jaar geleden had ik twee overspannen ouders die in zak en as zaten omdat er toen ook een stortvloed van regels over de boeren werd uitgestort. Mijn ouders zeiden indertijd ‘ga alsjeblieft wat anders doen dan boer worden, dit komt nooit meer goed’.

En zie nu: wij zijn er nog steeds en hebben een mooi bedrijf opgebouwd. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar zonder strijd geen overwinning. Nu staan we weer op een kruispunt en staan wíj wederom voor dilemma’s. Boeren die stoppen hebben de kans om hun leven anders in te richten. Boeren die doorgaan, zullen op korte of iets langere termijn hun bedrijf ook anders moeten inrichten. Maar ik weet zeker dat er voor jonge kalverhouders die door willen, kansen komen .  

Kalverhouders willen best investeren in dierenwelzijn, gezondheid en duurzaamheid, maar dan moet je ook wel een duidelijke visie hebben die door alle partijen, maar ook zeker door de overheid, wordt gedragen. Daarnaast moeten de spelregels tussentijds niet veranderen. En stelt de overheid hogere standaarden dan Europa? Dan moeten die door dezelfde overheid ondersteund worden zodat het speelveld in Europa weer gelijk is. 

De stip op de horizon blijft dat de Nederlandse kalverhouderij een belangrijke en duurzame rol vervult in het centrum van de Europese melkveedelta. Daar blijven wij als VVK voor gaan.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  23° / 18°
  60 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer