Nieuwe+regels+voor+hitte%2Dtransport+op+komst
Nieuws

Nieuwe regels voor hitte-transport op komst

Slachterijorganisatie COV heeft samen met de brancheorganisaties in veetransport en veehouderij protest aangetekend tegen het voorstel van minister Adema om de maximum temperatuur voor veetransport vast te leggen op 30 graden Celsius en mogelijk zelfs lager.

De organisaties wijzen op het goedwerkende hitteprotocol van de sector dat nu genegeerd wordt. De minister heeft zijn besluit genomen op basis van rapporten van de European Food Safety Authority (EFSA), het voedselagentschap van de Europese Commissie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft.

In het EFSA-rapport wordt volgens COV meermalen aangegeven dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het welzijn tijdens transporten. Dit geldt ook voor de invloed van temperatuur tijdens transport. Een Europese impact-analyse volgt nog. Ook is nog niet bekend welke adviezen de Europese Landbouwraad gaat overnemen, stelt het COV: "Desondanks trekt de Nederlandse minister alvast zijn conclusies."

De organisaties stellen dat niemand tegen het vervoer van dieren is tijdens koele momenten op de dag en iedereen is voor welzijn van dieren. "Daarom werken we als sector sinds 2016 met een hitteprotocol, dat ingaat bij temperaturen vanaf 27 graden. Dit protocol werkt goed in de praktijk. Toch wordt het hitteprotocol niet meegewogen in de besluitvorming.”

De sectorpartijen roepen op tot het verschuiven van de slachttijden op warme dagen, naar de koelere momenten op de dag. Helaas zijn de keuringsdiensten NVWA en KDS niet in staat gebleken om aan dit verzoek tegemoet te komen. Zo maakt de NVWA verruiming van werktijden voor keuren en toezicht pas mogelijk bij een verwachte temperatuur vanaf 33 graden Celsius. Dit terwijl het bedrijfsleven al vanaf 27 graden Celsius maatregelen neemt.

De sectorpartijen willen daarnaast dat Nederland zich aansluit bij de Europese regelgeving aangezien Nederland zich met deze beleidsregel op een eiland plaatst binnen Europa.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer