Tweede+R%26O+weer+verplicht+voor+transporten+uit+Duitsland
Nieuws

Tweede R&O weer verplicht voor transporten uit Duitsland

Vanwege een nieuwe uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in Duitsland moeten alle vervoermiddelen voor evenhoevigen die terugkeren of komen uit Duitsland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

Dit geldt per 1 maart 2023 voor veewagens die leeg of geladen vanuit Duitsland in Nederland arriveren. De reiniging en ontsmetting moet plaatsvinden op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum.

In mei 2022 werd deze maatregel ook al ingesteld. Vanwege het uitblijven van nieuwe besmettingen op varkensbedrijven in Duitsland werd de maatregel op 7 oktober 2022 weer ingetrokken.

De voorlaatste uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een houderij was op 2 juli 2022 in Uckermark; in het noorden van de deelstaat Brandenburg tegen de Poolse grens. De nieuwe uitbraak is in Spree-Neiße in het zuiden van Brandenburg op een kleinschalige (hobby)boerderij. Vorige week werd hier het kerngebied uitgebreid in verband met uitbraken van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen.

De tweede R&O-verplichting geldt al voor de risicolanden Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Italië en alle landen buiten de Europese Unie.

Geladen vervoermiddelen worden na het lossen op de plaats van bestemming in Nederland ter plekke gereinigd en ontsmet. Aansluitend vindt een tweede R&O plaats op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats, slachthuis of verzamelcentrum in Nederland. Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer