Verminderen+resistente+bacteri%3Fn+via+transport
Nieuws

Verminderen resistente bacteri?n via transport

Het minimaliseren van de transportduur en het grondig reinigen van voertuigen en laad- en losplaatsen zijn effectieve maatregelen om de overdracht van resistente bacteriën te voorkomen tijdens het transport van dieren.

Dit concludeert het Europees voedselagentschap EFSA na beoordeling van de relatie tussen verspreiding van antimicrobiële resistentie en transport van dieren tussen veehouderijen en tussen veehouderijen en slachterijen. Er is gekeken naar pluimvee, varkens en runderen. Lange reizen met verzamelcentra, controleposten en rustplaatsen, gaan gepaard met hogere risico's, stelt het voedselagentschap vanwege stress en nauwe contacten met dieren van verschillende veehouderijen.

Antimicrobiële resistentie is een dringend probleem voor de volksgezondheid dat op mondiaal niveau en in alle sectoren moet worden aangepakt, stelt Frank Verdonck van EFSA. Door de belangrijkste risicofactoren in beeld te brengen, en risicobeperkende maatregelen te formuleren, kan er volgens hem een nieuwe stap voorwaarts gezet worden in de strijd tegen antimicrobiële resistentie.

In het advies wordt ook benadrukt dat een passende vervoersorganisatie van cruciaal belang is. Bovendien zal elke maatregel die de diergezondheid, het welzijn en de bioveiligheid onmiddellijk voor en tijdens het transport verbetert, zeer waarschijnlijk het risico op overdracht van resistentie bacteriën verminderen.

De bevindingen van het advies vormen een aanvulling op de recentelijk gepubliceerde aanbevelingen van de EFSA om het dierenwelzijn tijdens het transport te verbeteren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer