M+inister+Van+der+Wal+houdt+voet+bij+stuk
Nieuws

M inister Van der Wal houdt voet bij stuk

Veehouders bij natuurgebieden blijven voorlopig nog in grote onzekerheid. Zoveel is volgens kalverhouder Jan Troost uit Staphorst wel duidelijk na het gesprek dat hij maandag 9 mei heeft gehad met stikstofminister Christianne van der Wal.

Op verzoek van de SGP bezocht de minister Staphorst. Naast het kalverbedrijf van de familie Troost bracht de bewindsvrouw ook een bezoek aan melkveebedrijf Spiker. “Tijdens het bezoek aan onze bedrijven vond ze alles prachtig mooi. Later tijdens de discussie, in een zaaltje hier in het dorp, was ze resoluut: de gebiedsgerichte aanpak gaat volgend jaar juli van start. Wat dat voor ons bedrijf gaat betekenen weet ik niet.”

Troost houdt 1.400 kalveren vlakbij de natuurgebieden Wieden en Olde Maten & Veerslootslanden. 284 dieren zijn gehuisvest in een stal met een chemische luchtwasser. De overige stallen zijn traditioneel. Uit de analyses die twee keer per jaar worden doorgestuurd naar de Omgevingsdienst, blijkt dat de wasser een rendement haalt van 98 tot 99 procent. Daarnaast is hij bezig met de ontwikkeling van een mestscheidingstechniek waarbij de dikke fractie wordt gecomposteerd en de dunne fractie gefilterd.

Wethouder Mulder constateerde tijdens het gesprek dat het niet realistisch is om de gebiedsgerichte aanpak binnen een jaar af te ronden. De boodschap van de minister hierop is dat er toch stappen gezet moeten worden om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen zodat de vergunningverlening weer op gang komt. Provincies zullen volgens haar samen met veebedrijven in de omgeving van Natura2000-gebieden tot een oplossing moeten komen.

Wat het gebiedsgerichte beleid gaat brengen, weet Troost niet. “De minister houdt vast aan vermindering van stikstof. Of wij op deze plaats verder kunnen, weten we niet. De onzekerheid blijft.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer