Innovatieve+opsporingstechniek+treft+medicijnresten+aan
Nieuws

Innovatieve opsporingstechniek treft medicijnresten aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in vlees van runderen te hoge concentraties medicijnresten aangetroffen. Het gaat om beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica die met een innovatieve detectiemethode aan het licht komen.

De nieuwe techniek gebeurt met biomarkers. Dit zijn signaalstoffen die zeer kleine variaties kunnen aantonen voor het bepalen van de bacteriologische kwaliteit van vlees. Van de in totaal 240 genomen proefmonsters bleken er bijna vijftig sporen te bevatten van de genoemde stoffen. De overschrijdingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door opname via voer waarin de stof van nature kan voorkomen of via eerder medicijngebruik.

Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening. De aanwezigheid van de middelen is op dit moment herleid naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residulimiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden. Het gaat om dieren die zijn geslacht in januari 2022.

De NVWA is een onderzoek gestart naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie (vki). Hoewel er een minimaal risico is voor de volksgezondheid, heeft de NVWA het vlees van de markt gehaald. De NVWA wil met de innovatieve detectiemethode de controle op de voedselkwaliteit en veiligheid verder verbeteren.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer