%27Uitdaging+om+alle+dieren+te+kunnen+voeren%27
Nieuws

'Uitdaging om alle dieren te kunnen voeren'

Veevoerbedrijven hanteren klantenstops en er is maatwerk nodig om alle dieren in Nederland van diervoeder te kunnen blijven voorzien. Dat schrijft brancheorganisatie Nevedi in een statement.

Door de Russische invasie in Oekraïne is de markt van graan, mais en zonnebloemproducten ontwricht. Grote voorraadvolumes vallen in één keer weg en er ontstaat een tekort aan deze producten en hun alternatieven op de Europese markt. De wereldmarktprijzen stijgen enorm waardoor ook het diervoeder extreem duur wordt.

Zuid-Europese landen hebben een directe en grote afhankelijkheid van Oekraïense importen. Daar ontstaan volgens Nevedi acuut leveringsproblemen. Midden- en Oost Europese landen hebben vaak zelf een exportpositie van granen en mais en dus geen acute problemen. Voor Nederland moet er een noodplan komen om de situatie te managen, vindt de brancheorganisatie van de veevoersector. Er is nog een voorraad voor enkele weken. Inkopers zoeken naar alternatieve grondstofaanvoer uit bijvoorbeeld Zuid- en Noord-Amerika. Het verschuiven van de import vraagt tijd en gaat naar verwachting enkele maanden duren. Voor de komende maanden is er dus een noodoplossing nodig.

De Europese diervoedersector heeft een prioriteitenlijstje gemaakt. Grondstoffen dienen eerst ingezet te worden voor humane voeding, dan voor diervoer en als laatste voor andere bestemmingen zoals biobrandstoffen. Er zou voor biobrandstoffen een voorlopig verbod moeten komen op gebruik van granen en mais als grondstof, stelt Nevedi. Verder is het nodig dat Europa barrières wegneemt waardoor het mogelijk wordt om grondstoffen te kunnen verwerken uit bijvoorbeeld Zuid- en Noord-Amerika. In die landen gelden soms andere richtlijnen voor bijvoorbeeld residuen of gmo’s.

Intussen heeft Nevedi haar leden opgeroepen om gelegenheidscoalities te vormen en elkaar te helpen bij grondstoftekorten zodat in Nederland alle dieren voldoende te eten hebben en er geen welzijnsproblemen ontstaan. Omdat naar verwachting er dit voorjaar geen inzaai van zomergewassen plaatsvindt in Oekraïne, zal de krapte op de grondstoffenmarkt langer duren. In de EU wordt gesproken over het versneld wijzigen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, onder andere om ‘braakgronden’ te kunnen gebruiken voor de teelt van landbouwgewassen.

Nevedi verwacht dat deze grondstofcrisis op de wereldmarkt voorlopig aanhoudt. Het is daarom zeer belangrijk dat Europa al het mogelijke doet om haar eigen grondstofproductie op te voeren en te versnellen zodat ook landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten van voedsel kunnen worden voorzien nu bevoorrading uit Oekraïne en Rusland stilligt. Het voorkomt volgens de organisatie dat er een vluchtelingenstroom naar Europa op gang komt vanwege voedseltekorten.

Foto: Pixabay Candiix

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  13° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
 • Dinsdag
  10° / 3°
  30 %
Meer weer