Geen+algemeen+uitstel+van+subsidieregeling+welzijnsvloeren
Nieuws

Geen algemeen uitstel van subsidieregeling welzijnsvloeren

Er komt geen algemeen uitstel voor de investeringsregeling welzijnsvloeren. Dat blijkt uit antwoorden van landbouwminister Staghouwer op vragen van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas.

In 2018 en 2019 hebben kalverhouders zich aan kunnen melden voor de subsidieregeling voor welzijnsvloeren en ammoniakreductie. In totaal is er 21,4 miljoen euro beschikt aan kalverhouders voor deze regelingen. De tijd waarbinnen het toegezegde geld besteed moest worden is twee of drie jaar.

Tot op heden is 4.136.199 euro uitgekeerd voor de subsidieregeling welzijnsvloeren en 1.172.458 voor de subsidieverlening ammoniakreductie. Vanwege de grote onderbenutting hebben kalverhouders vorig jaar maart een brief ontvangen waarin werd aangegeven dat ze verlenging konden aanvragen voor de openstelling 2018 of hun beschikking konden teruggeven als zij niet langer van plan waren het project waarvoor zij subsidie hadden aangevraagd daadwerkelijk uit te voeren.

Bij voldoende teruggegeven beschikkingen zou, met de vrijvallende budgettaire reservering, een extra openstelling worden georganiseerd. Honderd kalverhouders hebben verlenging aangevraagd (58 welzijnsvloeren, 42 ammoniakreductie), elf kalverhouders hebben hun beschikking (484.637 euro) teruggegeven en tien kalverhouders hebben hun beschikking (786.100 euro) laten verlopen zonder de beschikking terug te geven of een uitstelverzoek in te dienen.

Door het beperkte aantal teruggegeven beschikkingen was er onvoldoende budget om de regeling - rekening houdend met de uitvoeringskosten van RVO - voor een derde maal open te stellen. Met de elf kalverhouders die hun beschikking hadden teruggegeven is vanuit RVO contact opgenomen. Een deel heeft alsnog verlenging aangevraagd.

Voor alle subsidieverleningen die in het voorjaar 2022 dreigen te verlopen (zowel van de openstelling 2018 als 2019) kunnen kalverhouders individueel verlenging aanvragen. Het verzoek tot uitstel moet goed onderbouwd zijn en uit het verzoek moet blijken dat de ondernemer bezig is met de investeringen. Er dient sprake te zijn van overmacht of onvoorziene omstandigheden met betrekking tot de investering. Enkel de coronapandemie geldt niet als geldige regel.

Het geld voor de investeringsregeling voor welzijnsvloeren en ammoniakreductie komt uit de tweede pijler van het GLB. Geld waarvan geen gebruik wordt gemaakt vloeit terug naar de Europese Unie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer