Definitieve+emissiefactor+van+bol+rubber+met+afdichtflappen
Nieuws

Definitieve emissiefactor van bol rubber met afdichtflappen

Een stalsysteem met een roostervloer dat voorzien is van een bolle rubber toplaag met afdichtflappen krijgt een definitieve emissiefactor van 2,7 kg ammoniak per vleeskalf per jaar.

Dit blijkt uit een wijzigingsvoorstel van de regeling Regeling ammoniak en veehouderij (RAV). Voor dit wijzigingsvoorstel zijn onder andere praktijkmeetgegevens gebruikt van de Groene Vlag-vloer met klepjes.

Het stalsysteem stond op de RAV-lijst met een voorlopige emissiefactor van 1,9 kg ammoniak per vleeskalf per jaar. Wanneer de emissiefactor wordt verhoogd – zoals in dit geval - geldt voor reeds toegepaste systemen dat de eerder vastgestelde emissiefactor van 1,9 voor die betreffende stallen blijft gelden. Voor nieuwe stallen geldt de norm van 2,7.

Echter, doordat de definitieve uitstoot van een rubber toplaag en afdichtflappen nu is vastgesteld op 2,7, ligt de norm boven de drempelwaarde van 2,5 kg die vanaf 1 januari 2020 geldt voor nieuw te bouwen stallen. Daardoor biedt het stalsysteem weinig perspectief voor fabrikanten om dit stalsysteem zonder andere emissiereducerende maatregelen in de markt te zetten.

Het doel van de wijziging van de RAV-lijst is om de definitieve emissiefactoren te baseren op de meest recente inzichten. Voorlopige emissiewaarden worden daarbij definitief wanneer er voldoende praktijkmetingen en andere onderbouwingen worden aangeleverd. De systeembeschrijvingen worden zo in overeenstemming gebracht met de werking van de systemen in de praktijk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer