Adresgegevens+PAS%2Dmelders+openbaar
Nieuws

Adresgegevens PAS-melders openbaar

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de adresgegevens van 3.500 PAS-melders openbaar maken. Dat heeft de Raad van State bekrachtigd.

Hiermee komt er een einde aan de onenigheid tussen milieuorganisatie MOB - die de gegevens openbaar wil hebben - en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Nederland.

Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland, is ontstemd. Boeren kunnen nu juridisch achtervolgd worden terwijl ze volgens haar altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. "Met de Stikstofwet en het coalitieakkoord ligt er een gigantische emissiereductie in het verschiet. Waarom moeten hun gegevens dan ook nog op straat worden gekwakt onder het mom van openbaarheid in bestuur."

Een jaar geleden oordeelde de Raad van State dat de minister het WOB-verzoek van MOB moest uitvoeren en de locatiegegevens van de PAS-melders openbaar moest maken. Naar aanleiding daarvan heeft de minister coördinaten van emissiebronnen en kaarten met daarop de emissiebronnen openbaargemaakt.

MOB vond dit niet voldoende en ging opnieuw naar de rechter. Volgens de rechter moeten de bedrijfsgegevens binnen drie weken openbaar worden gemaakt. De rechter geeft aan dat de privéadressen niet openbaar worden, maar in de meeste gevallen is dat bij een agrarisch bedrijf niet gescheiden.

LTO Nederland vindt dat het ministerie van LNV zich terecht tot de hoogste rechter verzet heeft tegen openbaarmaking. Het is nu volgens LTO des te belangrijker om de vergunningssituatie van de melders met spoed op te lossen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    22° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer