Pas+gebiedsgerichte+aanpak+na+landelijke+overeenstemming
Nieuws

Pas gebiedsgerichte aanpak na landelijke overeenstemming

Vier belangenorganisaties vragen in een brief aan de twee LNV-ministers om eerst landelijke afspraken te maken alvorens provincies aan de slag gaan met hun gebiedsgerichte aanpak inzake het stikstofbeleid.

De organisaties (POV, NWV, NAV en NVP) voorzien dat het regeerakkoord zeer ingrijpende gevolgen heeft voor de agrarische sector en het platteland. Ze willen vooraf heldere afspraken maken met de overheid over de randvoorwaarden voor de gebiedsprocessen die op provinciaal niveau plaatsvinden.

Ook vragen ze om zorgvuldigheid en onafhankelijkheid bij de ecologische analyses. Tot nu toe wordt hier te weinig aandacht aan gegeven, vinden ze. Ook willen ze rechtsbescherming van boeren en rechtszekerheid voor PAS-melders en verleende vergunningen. "Wij zijn bereid om met onze mensen constructief aan overleggen deel te nemen en daarmee draagvlak onder boeren te vergroten", laten de partijen weten. "Maar instappen in processen met grote belangen en bedragen, die niet met landelijk afgesproken waarborgen zijn omgeven, leidt niet tot vruchtbare samenwerking."

Met het fonds van 25 miljard euro koerst de regering af op grootschalige uitkoop van bedrijven en aankoop van gronden, stellen de vier partijen. Ze schatten in dat het gaat op duizenden veehouderijbedrijven en meer dan 100.000 hectare landbouwgrond. Dit geeft volgens hen veel onrust en onzekerheid bij boeren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    22° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer