Landbouwtransitiefonds+van+25+miljard+euro
Nieuws

Landbouwtransitiefonds van 25 miljard euro

Het nieuwe kabinet komt met een landbouwtransitiefonds van 25 miljard euro. Met dat geld worden stalinnovaties en stalaanpassingen gestimuleerd en kunnen boeren extensiveren, verplaatsen en stoppen.

De landbouwwoordvoerders van de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zien in het gepresenteerde akkoord het gevraagde perspectief voor de landbouwsector. Volgens D66‘er Tjeerd de Groot gaat de landbouw 'nu duidelijk de weg van kringlooplandbouw in'. Derk Boswijk van CDA spreekt over 'een hoopvol perspectief voor Nederlandse boeren en de landbouwsector' waarin een 'betere balans tussen agrarische sector en omgeving' gerealiseerd wordt.

Het kabinet wil een versnelling van de stikstofreductie. De 50 procent reductie moet niet in 2035 maar al in 2030 gerealiseerd zijn. LTO Nederland vindt dit onrealistisch en denkt dat het kabinet het onmogelijke vraagt van de beperkte uitvoercapaciteit van de overheid. Ook wil LTO een betere verdeling tussen gelden voor stoppers en innovatie.

Maar LTO-voorzitter Van der Tak wil ook de zegeningen tellen: "Er komt geen van bovenaf opgelegde zonering zoals sommige onzalige adviezen voorstelden. Er komt geen massale onteigening. Er komt geen halvering van de veestapel.” Van de andere kant worden wel de klimaatdoelstellingen verstevigd naar 60 procent reductie van broeikasgassen in 2030. Europese leiders hadden vorig jaar afgesproken om 55 procent CO2 te reduceren in 2030.

Van der Tak hamert er op dat transitie en verandering alleen kan met een verdienmodel. “De politiek lijkt in haar hoge ambities onvoldoende rekening te houden met deze zeer reële vragen. De transitie slaagt alleen als de ondernemer er brood in ziet.” Om tot een uitvoerbaar regeerprogramma te komen moet het coalitieakkoord wat LTO betreft eerst worden doorgerekend op de sociaaleconomische realiteit van boeren en tuinders: "Geen nieuw beleid zonder gedegen sociaaleconomische doorrekening."

CDA'er Derk Boswjk ligt het coalitieakkoord over landbouw toe:

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer