Voorstel+in+de+maak+over+noodvoorziening+tijdens+hitte
Nieuws

Voorstel in de maak over noodvoorziening tijdens hitte

Landbouwminister Carola Schouten komt vóór de zomer van 2022 met een voorstel hoe nood- en alarmsystemen in veestallen er uit moeten zien en hoe vaak dergelijke systemen gecontroleerd moeten worden.

Uitval van kunstmatige ventilatiesystemen of het niet aanslaan van noodvoorzieningen tijdens warme dagen, kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van dieren, stelt de minister. In het Besluit houders van dieren zijn daarom eisen gesteld aan de luchtkwaliteit en ventilatiesystemen in de stal.

De sector heeft deze eisen vertaald naar Vitaal Kalf waarin staat dat bij volledige mechanische geventileerde stallen (bij afwezigheid van mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie) een noodstroomaggregaat op het bedrijf aanwezig moet zijn, inclusief een werkend alarmsysteem voor stroomuitval.

De minister roept veehouders op het te melden als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het gaat om verstikking of uitval van systemen. Niet om meteen bestraft te worden, maar om inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaak en inzicht te krijgen in hoe vaak het voorkomt. Op basis van de Europese Diergezondheidsverordening is een veehouder ook verplicht om abnormale sterftegevallen te melden.

Daarnaast is de NVWA met Rendac in gesprek over de mogelijkheid om gegevens aan te leveren, onder andere over het gebruik van kadavercijfers voor het monitoren van sterfte. Als deze overeenkomst haalbaar blijkt en tot stand komt, dan zou de NVWA beter zicht kunnen krijgen op bedrijven met een opvallend hoge uitval tijdens hitteperiodes, stelt de minister.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer