Individuele+zorg+voor+kalveren+in+%27hotel%27
Nieuws

Individuele zorg voor kalveren in 'hotel'

De familie Versteegh in Kootwijkerbroek (Gld.) werkt als eerste kalverhouder in Nederland met het Calf Care System van G. van Beek en zn. Kalveren die het moeilijk hebben in de groep worden tijdelijk apart gehuisvest in een speciaal ‘hotel’ naast de bestaande stal.

Een paar meter van de bestaande stal staat een klein grijs stalletje van 6 bij 6 meter. Met een nokhoogte van nog geen 4 meter oogt het binnen intiem. Er is plaats voor twaalf kalveren die in individuele boxen staan. Het stalletje mag dan klein zijn, het is wel van alle gemakken voorzien: een ventilatiesysteem (inclusief klimaatcomputer met temperatuur-, luchtvochtigheid-, ammoniak- en CO2-meting), welzijnsvloeren, vloerverwarming, een mestverwijderingssysteem en verlichting. Al het comfort dat een kalf zich kan wensen, is hier aanwezig.

De familie Versteegh houdt 1.300 startkalveren. Als de kalveren in de grote stal in de groep komen, plaatst kalverhouder Evert-Jan Versteegh de dieren die wat langer extra zorg nodig hebben in het Calf Care System: “Meestal zie je al bij aankomst op het bedrijf welke dieren extra zorg nodig hebben.” De twaalf plaatsen die Versteegh heeft in het Calf Care System is wat aan de krappe kant, vindt hij. Liever had hij het dubbele aantal. “Twee procent van het totaal aantal dieren is optimaal.”

Zijn ervaring met dit quarantaine systeem zijn louter positief. “Vroeger zette ik de mindere kalveren vooraan in de stal. Maar het is beter om ze helemaal uit de stal te halen. Ze dragen toch vaak ziektekiemen bij zich. Door ze apart te plaatsen, kun je ze extra zorg geven en knappen ze snel op. Wel moet je er op tijd bij zijn. Anders heeft het geen zin.”

Het gehele gebouw is modulair op te bouwen in elke gewenste grootte. Onder het rooster wordt de vaste mest en urine van elkaar gescheiden waardoor het stalklimaat altijd fris is en kalveren sneller herstellen. Overigens is het Calf Care System niet alleen geschikt voor kalverbedrijven. Ook melkveebedrijven maken gebruik van deze nieuwe manier van kalveropfok. Een aantal melkveehouders in Nederland heeft het stalsysteem inmiddels gekocht.

Lees het volledige artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 17 april verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer