Biologische+vliegenbestrijding+is+maatwerk+op+locatie
Nieuws

Biologische vliegenbestrijding is maatwerk op locatie

In de varkenshouderij wordt 95 procent van de vliegenbestrijding biologisch uitgevoerd. Op melkveebedrijven is dat 90 procent. De kalverhouderij blijft met 50 tot 60 procent ver achter. Maar biologische bestrijding wint wel aan populariteit.

Lukraak potjes ophangen met sluipwespen en roofvliegen, leidt echter tot teleurstellingen, weet Bert Boom van Ten Dijk Plaagdierbestrijding. Het is volgens hem steeds maatwerk op locatie. Welke vliegen zijn aanwezig, hoe diep is de mestkelder, wat is de mestkwaliteit, wat is de omgevingstemperatuur, zitten er obstakels in de mestkelder: er zijn tal van variabelen die het succes bepalen.

Daarnaast is er een breed scala aan biologische middelen waaruit de juiste selectie gemaakt moet worden. “Kijk alleen al naar sluipwespen”, zegt Boom. “We maken tegenwoordig gebruik van drie soorten. De ene soort ontpopt sneller, terwijl de ander weer dieper in de mest actief is.” Wil biologische vliegenbestrijding slagen, dan moet er volgens hem op elke locatie een plan op maat gemaakt worden.”

Dezelfde mening is Joan Rooijakkers van Agro Pest Control toegedaan. “We verkopen geen losse potjes. Succes heb je alleen met een plan op maat. Daar leggen wij een garantie onder zodat een klant geen risico loopt.” Van de honderd kalverbedrijven waar het bedrijf start met biologische bestrijding zijn er uiteindelijk tien waarbij het niet werkt, stelt de ongedierteadviseur. “Hier blijft een gedeeltelijke chemische bestrijding nodig, maar we brengen de chemie zo veel mogelijk terug.”

Roofvliegen (tegen larven) en sluipwespen (tegen poppen) zijn bij de meeste veehouders bekend. Maar er zijn meer biologische middelen voorhanden. Zo voegen de bestrijders mijten toe aan de mest die vliegeneitjes opeten. Maar ook insectenmixen die - evenals roofvliegen - vliegenlarven te lijf gaan, kunnen nuttig werk doen. De kunst is om een situatie te creëren waarin de biologische hulptroepen kunnen overleven en langdurig hun werk kunnen blijven doen.

Op de korte termijn is het biologisch bestrijden van vliegen duurder, zegt Boom. Vooral in het eerste jaar zijn meer leveringen nodig van bijvoorbeeld roofvliegen. Gekeken naar de lange termijn is het de vraag of biologische bestrijding duurder is. Volgens Rooijakkers worden biociden (gifstoffen) jaarlijks duurder terwijl biologische bestrijdingsmiddelen niet duurder worden. Wanneer er jaarrond planmatig gewerkt wordt, hoeft biologische bestrijding van vliegen niet duurder te zijn dan chemische bestrijding, stelt hij.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer