Schouten+ziet+vliegtansport+niet+zitten
Nieuws

Schouten ziet vliegtansport niet zitten

Landbouwminister Schouten zet vraagtekens bij een eventueel vliegtransport van Ierse kalveren.

Dat laat ze weten aan Frans Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Het Tweede Kamerlid had opheldering gevraagd over het plan van de Ierse overheid en landbouwsector om een vijfjarig onderzoek te starten naar het transport van kalveren. Naast transport per schip en weg, maakt ook vervoer per vliegtuig onderdeel uit van dat onderzoek.

Het onderzoek start in 2021 en wordt uitgevoerd door het Ierse landbouw- en voedselautoriteit Teagasc. De onderzoeksinstelling wil onder andere inzicht in parameters als gewichtsverlies, eventuele uitdroging, herstelcapaciteit en optreden van ziektes gedurende de houderijperiode. De kalveren worden zowel tijdens het transport gevolgd als gedurende de afmestronde die daarop volgt zodat ook de technische prestaties meegewogen worden in het onderzoek.

Minister Schouten zet vanuit het oogpunt van dierenwelzijn vraagtekens bij het plan om eventueel in de toekomst kalveren per vliegtuig te vervoeren. Ook al is de vluchtreis relatief kort, de kalveren moeten vanuit de melkveebedrijven en verzamelplaatsen in Ierland naar het vliegveld, stelt ze, en na de vlucht vanaf een vliegveld in Nederland per wegtransport naar de bedrijven van bestemming. "Dit past niet bij mijn inzet om ongespeende dieren, zoals deze jonge kalveren, alleen over korte afstanden te vervoeren. Daarnaast zijn er zorgen over de extra stressfactoren voor deze jonge dieren, zoals de laad- en losmomenten en onbekende geluiden, geuren en bewegingen die bij vliegverkeer horen."

De bewindsvrouw heeft haar zorgen overgebracht aan de Ierse autoriteiten. Aan de Nederlandse kalversector heeft ze eerder laten weten dat ze de import van kalveren waarbij de transportduur langer is dan acht uur wil afbouwen. Binnen de EU pleit de minister voor een verbod op lange transporten van jonge kalveren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer