CO2%2Dberekening+Milieudefensie+rammelt
Nieuws

CO2-berekening Milieudefensie rammelt

Milieudefensie heeft een rapport gepubliceerd waarin het FrieslandCampina, Vion en VanDrie Group beschuldigt van een gezamenlijke CO2-uitstoot die hoger ligt dan die van het wegverkeer In Nederland.

De aan VanDrie Group toegekende CO2-uitstoot is volgens de kalfsvleesintegratie echter berekend met oude cijfers. Daarnaast wordt de kalfsvleesproductie in Frankrijk en Italië meegeteld bij de totale uitstoot van het bedrijf, terwijl Milieudefensie steeds appelleert aan de impact van de uitstoot op Nederland.

Milieudefensie gaat in haar berekeningen uit van 18,2 kg CO2-equivalenten per kg kalfsvlees. Dit getal is gebaseerd op de database van het RIVM. Adviesbureau Blonk heeft echter in 2019 en 2020 een milieu-analyse uitgevoerd op de kalfsvleessector op basis van de meest recente gegevens. Hieruit blijkt dat kalfsvlees 10,7 kg CO2-equivalenten per kg kalfsvlees uitstoot.

Dit foutieve cijfer werkt door op de totaal berekende broeikasgasemissie voor VanDrie Group in 2019. Daarnaast wordt al het kalfsvlees dat het bedrijf produceert meegerekend, ook het kalfsvlees dat in het buitenland wordt geproduceerd. Wanneer alleen het in Nederland geproduceerd kalfsvlees wordt meegenomen voor de VanDrie Group, dan is de totale broeikasgasemissie van het bedrijf in Nederland geen 5,4 Mton CO2-equivalenten maar 2,38 Mton CO2-equivalenten. "Dat is meer dan de helft minder dan Milieudefensie beweert", zegt Marijke Everts.

De director corporate affairs bij VanDrie Group vindt het ook niet correct dat Milieudefensie een vergelijking maakt met het wegverkeer. "En al helemaal zonder de overduidelijke nuancering dat bij FrieslandCampina, Vion en VanDrie Group de uitstoot van de gehele keten wordt meegenomen, dus ook die van houderij, veevoer en transport, terwijl bij het Nederlandse wegvervoer alle uitstoot bij fabricage van de auto, oliewinning, raffinage en transport buiten beschouwing wordt gelaten."

Een berekening van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit 2019 laat zien dat de kalversector voor slechts 3 procent verantwoordelijk is voor de totale emissie van broeikasgassen van de Nederlandse veehouderij. Everts: "De door Milieudefensie gepubliceerde data verbaasden ons dan ook. Zo’n hoge broeikasgasemissie? Dit herkennen we niet."

Milieudefensie wil dat de overheid maatregelen neemt tegen de genoemde bedrijven vanwege de hoge uitstoot. VanDrie Group heeft echter in 2019 de doelstelling gesteld om in 2030 49 procent CO2-uitstoot te reduceren ten opzichte van 1990, geeft Everts aan. Dit doet het bedrijf naar eigen zeggen conform het Klimaatakkoord. "Dit is de basis van onze verduurzamingsstrategie. Het instellen van additionele wettelijke maatregelen zou vanuit ons oogpunt dan ook niet benodigd zijn."

VanDrie Group geeft aan zich in te blijven zetten voor een verdere verduurzaming. "We zien tegelijkertijd ook zeker wel de uitdagingen die we nog het hoofd moeten bieden. Onze inzet richt zich nu eerst op technische ontwikkelingen die zullen leiden tot een nog duurzamere landbouw en verlaging van emissies."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer