Druk+op+Eerste+Kamer+om+stikstofwet
Nieuws

Druk op Eerste Kamer om stikstofwet

Een stikstofreductie van 50 procent in 2025 zoals voorgesteld in de stikstofwet, is onhaalbaar, stelt LTO Nederland. In aanloop van de behandeling van de wet in de Eerste Kamer op 23 februari, zal de organisatie aan senatoren vragen om de stikstofwet op dit punt te herzien.

Met de huidige beschikbare technieken is de huidige taakstelling van 26 procent reductie in 2030 al ambitieus, stelt LTO. Innovatie vergt volgens de belangenbehartiger veel tijd, geld en ruimte waarmee in de wet voor 2035 onvoldoende rekening gehouden is. Ook past het tempo van de voorgestelde reductie niet bij het investeringsritme van veel ondernemers. LTO wil dat de Eerste Kamer daar op ingrijpt.

Agractie en Farmers Defence Force (FDF) proberen de stikstofwet controversieel te laten verklaren nu het kabinet demissionair is. Als de Eerste Kamer de wet controversieel verklaart, wordt de behandeling van de wet uitgesteld. Hierdoor kan er ruimte ontstaan voor een nieuw kabinet om met steun van de Tweede Kamer aanpassingen door te voeren. SGP-senator Peter Schalk is dezelfde mening toegedaan als Agractie en FDF. Of het controversieel verklaren een slimme zet is, hangt volledig af van de samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen.

LTO vindt het belangrijk dat er in de huidige stikstofwet een goede regeling is voor de knelgevallen na het wegvallen van de PAS. Een herziening van de wet op enkele punten vindt LTO een betere optie dan controversieel laten verklaren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    24° / 14°
    30 %
  • Dinsdag
    25° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    21° / 14°
    70 %
Meer weer