Dier%26Recht+wil+radicale+hervorming+kalversector
Nieuws

Dier&Recht wil radicale hervorming kalversector

Met een brandbrief aan demissionair minister Schouten wil stichting Dier&Recht een radicale hervorming van de kalversector afdwingen.

Het gaat de stichting vooral om het op jonge leeftijd bijeenbrengen van kalveren. Volgens Dier&recht hebben de jonge dieren een slechte afweer waardoor ze vatbaar zijn voor diarree en longontsteking en veel antibiotica nodig hebben. De stichting vindt dat de huidige kalverhouderij haaks staat op de kringloopvisie van Schouten.

De kalversector is vanaf 2007 als eerste veesector bezig met het verminderen van het antibioticagebruik. In 2008 volgde het convenant ‘Antibioticaresistentie Dierhouderij’ tussen overheid en alle veesectoren. Het antibioticagebruik in de kalverhouderij is intussen met de helft gedaald en daalt nog steeds.

De toepassing van antibiotica in de kalverhouderij gebeurt onder strikte voorwaarden en volgens vaste protocollen waarbij de dierenarts leidend is. Daarnaast worden er nauwelijks nog antibiotica ingezet die ook in de humane gezondheidszorg worden ingezet. De kans op voor de mens problematische resistenties is hierdoor zeer klein geworden.

In de eigen toekomstvisie die de kalversector heeft opgesteld, wil de kalversector het gebruik van antibiotica de komende jaren verder terugdringen met 15 procent ten opzichte van 2017, waarbij daarnaast het aantal bedrijven wordt gehalveerd die op dit moment in de rode zone zitten wat betreft de inzet van antibiotica.

Dier&Recht wil dat het huidige model stopt en de minister kalverhouders helpt bij de omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering waarbij stierkalveren op het melkveebedrijf blijven zodat transport van jonge kalveren niet meer nodig is. Dier&Recht is in 2006 opgericht door Varkens in Nood en en bestaat onder andere uit een groep juristen en dierenartsen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    24° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    18° / 14°
    70 %
Meer weer