Lockdowntip%3A+volg+de+online%2Dopleiding+Eveal
Nieuws

Lockdowntip: volg de online-opleiding Eveal

Sinds enkele weken is de vijfde module van Eveal beschikbaar. Nu het ’s avonds weer eerder donker is, en Nederland verder in lockdown gaat, is dit een mooi moment om de opleidingsmodule op te pakken, stelt dierenarts en mede-initiatiefnemer Maarten Verstraeten.

Wat kunnen kalverhouders leren in module 5?
“Deze module gaat over de omgeving van het kalf. Hoe beter de stalomgeving van het kalf voldoet aan de behoefte, hoe beter het kalf presteert. Het eerste deel van deze module gaat over ventilatie. We geven handvatten hoe je de juiste ventilatiehoeveelheid kunt berekenen, welke instellingen nodig zijn en wanneer het fout kan gaan. Vervolgens gaan we in op de invloed van licht voor het kalf.”

Hoe belangrijk is licht voor een kalf?
“Onder invloed van licht en donker verandert de hoeveelheid melatonine in het bloed. Melatonine is een hormoon dat het dag- en nachtritme bepaalt. Een goed dag- en nachtritme bevordert de prestatie van een kalf. We adviseren zestien uur licht in de stal en acht uur donker. Als na een lange lichtperiode de lichtintensiteit afneemt, komt de natuurlijke productie van melatonine op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om zich voor te bereiden op een rustperiode.”

Wat kunnen kalverhouders nog meer leren in deze module?
“We besteden ook aandacht aan de vochtbehoefte. Dagelijks moet een kalf 10 procent van het lichaamsgewicht aan vocht binnenkrijgen via de melk en aanvullend water. Een kalf van 100 kilogram heeft per dag dus 10 liter vocht nodig. Bij hitte kan de vochtbehoefte twee tot drie keer hoger worden.”

Na deze vijfde module volgen er nog drie. Wat zijn de reacties van kalverhouders op de opleidingsmodules tot nu toe?
“Deelnemers zien de waarde van bijscholing. Dat blijkt ook uit het onderzoek naar de kritische succesfactoren voor een laag antibioticagebruik. Hoe beter een kalverhouder op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, hoe lager het antibioticagebruik op zijn bedrijf. Een leven lang leren is ook in de kalverhouderij geen vreemd begrip meer.”

Hoeveel kalverhouders volgen de Eveal-modules?
Er hebben al ruim 120 veehouders deelgenomen aan één of meer modules. In de zomer is het gebruik duidelijk minder geweest. Dat is logisch, het mooie weer is niet direct een aanleiding om achter je pc te gaan zitten. Nu het ’s avonds eerder donker is en we verder in lockdown gaan, is dit wellicht een mooi moment op de opleidingsmodule weer op te pakken. Daarnaast hoeven de modules niet meer lineair gevolgd te worden maar kun je een module naar keuze volgen.”

Ga voor meer informatie naar https://eveal.nu/modules

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
  • Maandag
    22° / 13°
    30 %
Meer weer