%27Eenzijdig+import+Ierse+kalveren+verbieden+kan+niet%27
Nieuws

'Eenzijdig import Ierse kalveren verbieden kan niet'

Des Morrison, voorzitter van de Irish Creamery Milk Suppliers Associationis (ICMSA) is niet blij met de voornemens van landbouwminister Schouten om de import van Ierse kalveren te verbieden.

Het is volgens hem een fundamenteel punt dat de vrijhandel binnen de EU blijft bestaan: "Dit kan eenvoudigweg niet op eenzijdige basis of door de mening van één persoon worden verboden."

De ICMSA vertegenwoordigt melkveehouders door te lobbyen op lokaal, nationaal en EU-niveau. Volgens Morrison kan het voornemen van Schouten alleen op EU-niveau worden uitgevoerd. Hij verwacht dat Ierland en anderen het daar niet mee eens zullen zijn. "We hebben absoluut vertrouwen in onze normen op het gebied van welzijn en transport en, in alle eerlijkheid, die normen zijn transparant en erkend”, stelt Morrison.

Wel of geen import is volgens de voorzitter niet een kwestie waarover elke individuele lidstaat zelf voor of tegen kan beslissen. "Op precies dezelfde manier als de Nederlandse minister haar zorgen kan uiten en kan verwachten dat ze door alle 27 anderen in overweging worden genomen, zal onze minister onze belangen verdedigen." Dezelfde afweging verwacht hij ook van andere lidstaten en van de Commissie.

In 2020 importeerde Nederland 47.000 Ierse kalveren, het jaar er voor waren dat er 78.000. Export van kalveren is voor Ierland belangrijk omdat het land in het voorjaar een overschot heeft aan jonge kalveren. Anders dan in de meeste andere Europese landen kalven koeien in Ierland in het voorjaar af.

De Nederlandse kalverhouderij ontvangt graag kalveren uit Ierland. Omdat melkkoeien in Ierland minder op melkproductie gefokt zijn dan Nederlandse melkkoeien, zijn Ierse kalveren sterker. Gemiddeld ligt het antibioticagebruik van Ierse kalveren in de Nederlandse kalverhouderij 30 procent lager dan die van Nederlandse kalveren.

Foto: Des Morrison, voorzitter ICMSA
(foto ICMSA)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    21° / 10°
    10 %
  • Zondag
    24° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
Meer weer