Toch+gesprek+met+kalverhouders%2C+maar+zonder+zware+beloftes
Nieuws

Toch gesprek met kalverhouders, maar zonder zware beloftes

Minister Carola Schouten heeft in het debat met de vaste Kamercommissie de toezegging gedaan een gesprek aan te gaan met de vrije kalverhouders.

Ze liet daarbij weten het gesprek in te gaan zonder zware beloftes. De toezegging kwam pas tot stand na stevig aandringen van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD). Zelf heeft de minister weinig behoefte om met de kalversector in gesprek te gaan. Ze ziet liever dat individuele kalverhouders gebruik maken van de bestaande generieke steunmaatregelen, waaronder de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) die dinsdag is opengesteld. Kalverhouders hebben al laten weten dat hen dit niet helpt.

De terughoudendheid voor steun zit bij minister Schouten vooral in het uitblijven van een deugdelijk toekomstplan van de kalversector zelf. Elke veehouderijsector heeft vorig jaar een plan aangeleverd waarin de speerpunten voor de komende jaren zijn uitgewerkt, maar het plan van de kalversector vindt ze te licht. Vooral omdat de kalversector voor de uitvoering van het plan 90 miljoen euro vraagt. Ze vindt dat de kalversector in gebreke blijft met de aanlevering van een goed plan. Eerder in het debat had ze aangegeven dat ze eventuele Europese steun wilde koppelen aan het stoppen van transporten over lange afstanden.

Tweede Kamerlid Geurts vindt het vreemd dat minister een sector randvoorwaarden wil opleggen bij het verstrekken van financiële steun, terwijl dit bij geen andere sector gebeurt. “Dit accepteer ik niet.” De CDA-politicus vindt verder dat de bewindsvrouw zich moet concentreren op de vrije kalverhouders die geen contract hebben met een integratie. Onder de vrije kalverhouders zijn volgens hem veel ondernemers – ook jonge ondernemers – die enorme bedragen hebben geïnvesteerd in duurzaamheid en nu niet bij de bank kunnen aankloppen voor overbruggingskredieten.

De minister probeert het gesprek vóór 15 november te laten plaatsvinden, maar een garantie hierop kan ze niet geven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer