Ros%3Fkalverhouders+doen+ultieme+oproep+aan+politiek
Nieuws

Ros?kalverhouders doen ultieme oproep aan politiek

In een emotionele video legt rosékalverhouder René Peters uit Mill uit wat de financiële gevolgen zijn van de coronacrisis voor zijn bedrijf en voor de rosésector.

De verliezen op zijn bedrijf lopen dit jaar op tot 250.000 euro. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de overheid geen financiële steun verleent aan kalverhouders die voor eigen rekening hun dieren houden. Met de video wil hij namens de rosékalverhouders duidelijk maken aan politici en overheden dat de financiële gevolgen voor de sector zo hoog zijn, dat ze ondraaglijk zijn voor individuele gezinsbedrijven, maar ook voor de rosésector.

Hoewel het kabinet gisteren bekend heeft gemaakt dat de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt opengesteld voor alle ondernemers uit alle bedrijfssectoren, kunnen rosékalverhouders hier - net als aan andere regelingen - geen gebruik van maken. De TVL-regeling stelt dat het omzetverlies minimaal 30 procent moet bedragen om in aanmerking te komen. Kalverhouders hebben te maken met een prijsdaling van 25 procent, maar omdat de winstmarges relatief klein zijn en de productiecyclus acht tot twaalf maanden duurt, blijven de kosten hoger dan de opbrengsten en zijn de verliezen enorm.

Alleen kalverhouders die all-in-all-out werken en kiezen voor een langere leegstand, kunnen aan de TVL-voorwaarden voldoen. Deze kalverhouders lopen echter het risico geen kalveren op hun bedrijf te hebben als de markt herstelt, immers dan duurt het weer acht tot twaalf maanden voor de eerste opbrengsten binnenkomen. Leegstand is daarom geen alternatief om de opgelopen verliezen goed kunnen maken.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer