Landbouworganisaties%3A+voorkom+%26lsquo%3Bongelukken%26rsquo%3B+met+stikstofbeleid
Nieuws

Landbouworganisaties: voorkom ‘ongelukken’ met stikstofbeleid

Negen landbouworganisaties willen op korte termijn met minister Schouten in gesprek over het stikstofbeleid.

Schouten zal binnenkort een brief naar de Tweede Kamer sturen over het stikstofdossier. De negen organisaties willen dat dit leidt tot een breed gedragen stikstofbeleid. Sinds vorig najaar raken overheid en sector verder weg van elkaar, concluderen de partijen, die eerder ook samenwerkten in het Landbouwcollectief. ‘Neem ons mee in het maken van een sterke fundering voor het stikstofbeleid waarin de juiste randvoorwaarden zijn geschapen’, is hun verzoek, zodat ‘ongelukken’ voorkomen worden.

Eén van de zaken waarover ze zich zorgen maken is de legalisering van meldingen en bedrijven die - na het verwerpen van de PAS - niet over een toereikende Natuurbeschermingswetvergunning beschikken. Dit is onacceptabel omdat desbetreffende bedrijven worden bevroren door dreiging van handhaving en financieringsproblemen die hen boven het hoofd hangen.

Daarbij wordt op dit moment extern salderen door provincies mogelijk gemaakt ondanks het feit dat bedrijven die niet beschikken over een Natuurbeschermingswetvergunning niet zijn gelegaliseerd. Het gevolg is dat zowel provincies als het Rijk de juridische positie van deze bedrijven enorm verzwakken.

Verder moet er volgens de organisaties een goed systeem komen om alle stikstofreductie te labelen, monitoren en te waarborgen. Op dit moment zien zij echter ‘een ratjetoe’ aan registratiesystemen opgetuigd worden: een landelijk systeem en twaalf provinciale systemen. Dit helpt volgens de organisaties niet mee aan een succesvolle gebiedsgerichte aanpak.

Ook wijzen de organisaties op het eigen plan dat ze vorig jaar indienden waarbij voermanagement, beweiden en nieuwe manieren van bemesten centraal staan. Deze maatregelen leveren snel reductiewinst op. Een en ander moet leiden tot een effectieve mix van gebiedsgerichte maatregelen.

Opkopen van bedrijven zien de organisaties niet zitten. Het is volgens hen te duur. Het hiervoor gereserveerde budget kan economischer en met meer reductieresultaat ingezet worden voor verduurzaming door grootschalige uitrol van investeringen in bestaande bedrijven.

De negen organisaties zijn: LTO Nederland, NAJK, Netwerk Grondig, POV, Agractie, NMV, NVP, BoerenNatuur en Biohuis.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer