Nu+plannen+maken+voorkomt+emissiearm+bouwen
Nieuws

Nu plannen maken voorkomt emissiearm bouwen

Stallen die vanaf 1 januari 2020 in gebruik worden genomen moeten voldoen aan de maximale emissienorm van 2,5 kg per kalf. Nu plannen uitvoeren voorkomt voor een deel van de kalverhouders dat ze later moeten investeren in dure stalsystemen.

In het nieuwe Besluit emissiearme huisvesting - dat sinds 1 juli 2015 van kracht is - is voor het eerst een maximale emissienorm opgenomen voor vleeskalveren in de leeftijd van nul tot circa acht maanden. De norm geldt voor nieuwe stallen die vanaf 1 januari 2020 in gebruik worden genomen. Deze stallen moeten voldoen aan een emissiefactor lager of gelijk aan 2,5 kg ammoniak per kalf per jaar. De huidige norm bedraagt 3,5 kg ammoniak per kalf per jaar voor een traditioneel huisvestingsysteem.

Kalverhouders die nog een stal willen bouwen zonder een maximale emissiewaarde, doen er goed aan nu te beginnen met het maken van plannen zodat de dieren vóór 1 januari 2020 in de nieuwe stal staan. Overigens kan niet elke kalverhouder die vóór 1 januari 2020 bouwt zonder meer traditioneel bouwen. De PAS, Natura2000 en provinciale regelingen (zoals in Brabant de BZV) kunnen er nu al voor zorgen dat kalverhouders stallen moeten bouwen waaruit minder dan 2,5 kg ammoniak per kalf wordt uitgestoten.

Het naar voren halen van de bouwplannen heeft verschillende voordelen. Voor de vleeskalverhouderij zijn er (nog) niet veel goedgekeurde emissiearme stalsystemen. Naast verschillende luchtwassers staat er alleen een hellende roostervloer in combinatie met en hellende schijnvloer op de RAV-lijst. Het systeem met luchtwassers is wel zeer effectief (ook wat betreft geur) maar kalverhouders vinden het een relatief duur systeem dat ook veel operationele kosten heeft.

Stalsystemen die nu in de fase van proefstal zitten (waaronder het mestbandensysteem en het mestschuifsysteem met ondiepe put) zullen de komende jaren moeten aantonen dat ze onder de 2,5 kg ammoniak per kalf per jaar blijven. Als dat niet lukt, is het systeem niet geschikt voor gebruik na 2020.

Omdat in het huidige besluit Huisvesting niet staat beschreven dat standaard stalsystemen op termijn vervangen dienen te worden, kunnen de stallen die vóór 2020 gebouwd worden – en dus geen extra emissiebeperkende maatregelen bevatten – nog lang mee gaan.

De datum 1 januari 2020 lijkt nog ver weg, maar eigen onderzoek van bouwadviesbureau Agrifirm Exlan laat zien dat een gemiddeld traject bijna vier duurt van eerste idee tot dieren in de stal. In vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 18 juni verschijnt leest u een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 7°
    10 %
  • Zondag
    12° / 8°
    50 %
  • Maandag
    15° / 5°
    10 %
Meer weer