VanDrie+polst+boeren+voor+teelt+veldbonen
Nieuws

VanDrie polst boeren voor teelt veldbonen

VanDrie Group start een project om de teelt van veldbonen te stimuleren voor gebruik in kalvervoeders.

De integratie uit Mijdrecht polst hiervoor de interesse bij Nederlandse kalverhouders en akkerbouwers. Het bedrijf hoopt dit jaar 75 hectare vast te kunnen leggen en wil volgend jaar verdubbelen naar 150 hectare. Door middel van het telen van veldbonen wil VanDrie Group een bijdrage leveren aan het vergroten van de stikstofbenutting en CO2-reductie in Nederland.

Veldbonen hebben verschillende voordelen bij toepassing in kalvervoeder. Een veldboon levert veel eiwit en heeft een gunstige eiwitsamenstelling. Het is daarom een goede vervanger van onder andere soja als eiwitbron. Daarnaast zijn veldbonen al met een minimale bewerking geschikt voor toepassing in kalvervoeders.

Ook bieden veldbonen teelttechnische voordelen. Het gewas legt als vlinderbloemige stikstof uit de lucht vast in de bodem waardoor er minder kunstmest nodig is. Veldbonen hebben bovendien een gunstig moment van inzaaien en een relatief kort groeiseizoen. Door het vroege moment van oogsten, blijft er ruimte beschikbaar voor een geslaagde volgteelt.

Voor VanDrie Group is het continu verduurzamen van haar keten belangrijk. Momenteel worden er al bonen van Europese oorsprong in de kalvervoeders verwerkt, maar veldbonen van Nederlandse oorsprong verlagen de footprint van kalfsvlees verder. VanDrie Group wil vaker grondstoffen met een regionale oorsprong gaan toepassen, geeft het bedrijf aan.

In het veldbonenproject werkt de kalverintegratie samen met Limagrain. Dit bedrijf is marktleider in het veredelen en vermarkten van landbouwzaaizaden voor toepassing in de veehouderij, akkerbouw en groentesector. Limagrain zal ook de teeltbegeleiding bij kalverhouders en akkerbouwers verzorgen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer