%26lsquo%3BStandaard+milkbar+past+niet+bij+mijn+kalveren%26rsquo%3B
Nieuws

‘Standaard milkbar past niet bij mijn kalveren’

Voor zijn tweeduizend Fleckvieh kalveren ontwikkelde Christoph Wiegmann een eigen milkbar. Het voersysteem bespaart hem werk en telt niet mee als effectieve leefruimte van de kalveren zodat de hokken efficiënt benut worden.

In het Duitse Klein Ilde (een gehucht vlakbij Bockenem, 40 kilometer onder Hamburg) houdt Christoph Wiegmann tweeduizend Fleckvieh kalveren. De dieren komen van melkveehouders uit Beieren en arriveren op zijn bedrijf als ze twee tot drie weken oud zijn.

Na aankomst op het bedrijf krijgen de dieren een rantsoen van melk, krachtvoer en stro. De melk drinken de kalveren niet uit een trog, maar uit een milkbar die de kalverhouder zelf ontworpen heeft. “Een standaard milkbar past niet bij deze kalveren”, schetst Wiegmann. “De Fleckvieh kalveren zijn ongeveer 80 kg als ze hier komen. Aan een standaard milkbar is te weinig ruimte voor ze om naast elkaar te drinken.”

De kalverhouder bedacht een eigen systeem: een lange buis met een diameter van ongeveer 30 centimeter waarin hij aan de bovenkant grote openingen heeft gemaakt waardoor hij met een slang de melk toedient. Aan de buitenkant zit om de 40 centimeter een speen. Tweemaal daags vult hij de trog met melk waarna de kalveren naar hartenlust kunnen drinken. Als de buis leeg is, klapt hij deze over het voorhek zodat de dieren niet aan de spenen blijven zuigen.

De buis heeft verschillende voordelen. Allereerst bespaart het hem werk. De meeste kalveren zijn gewend om uit een speen te drinken waardoor ze snel aan het systeem gewend zijn. Ook is het schoonmaken van de buis eenvoudiger dan het schoonmaken van speenemmers. Daarnaast stoten de kalveren hun hoofd minder. Alle kalveren zijn namelijk onthoornd voordat ze op het kalverbedrijf arriveren. Een vrije drinkruimte voorkomt ‘kopfschmerzen’, aldus Wiegmann.

Tot slot wordt de hokruimte effectief benut. De drinkbuis telt niet mee als effectieve leefruimte waardoor het volledige hok meegeteld mag worden in de oppervlakteberekening voor de ruimte per kalf.

In De Kalverhouder die zaterdag 10 augustus 2019 verschijnt kunt u het hele verhaal lezen over deze zelfgemaakte milkbar.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer