LTO+Nederland+keurt+geactualiseerde+excretieforfaits+af
Nieuws

LTO Nederland keurt geactualiseerde excretieforfaits af

LTO Nederland is ontstemd over de voorgestelde excretienormen van het ministerie van LNV en de manier waarop de consultatie plaatsvindt.

Het ministerie van LNV heeft op woensdag 17 juli de voorgestelde excretieforfaits gepubliceerd en een internetconsultatie opengesteld. LTO Nederland vindt het teleurstellend dat vooraf niet concreet is gecommuniceerd over de publicatiedatum van de consultatie. Daarnaast is de reactietermijn kort en bovenal in de vakantieperiode. De consultatie staat namelijk open tot 14 augustus 2019. De nieuwe forfaits zijn beoogd om in te gaan per 1 januari 2020.

Ook inhoudelijk heeft LTO Nederland grote bezwaren. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) heeft de gehanteerde rekenregels voor bepaling van de excretie en excretieforfaits niet openbaar gemaakt. Hierdoor is het lastig om een goede discussie te voeren over de uitkomsten. LTO Nederland vindt het een gemiste kans dat het ministerie van LNV en het CDM de kennis uit de praktijk links laat liggen.

LTO Nederland is met de verschillende vakgroepen bezig met het formuleren van een schriftelijke reactie op de consultatie. De LTO vakgroep Kalverhouderij plaatst onder andere inhoudelijke opmerkingen bij de argumentatie dat de excretie van jong rosé hoger is dan oud rosé. Voor blankvleesbedrijven is de vrees dat met het gebruik van de voorgestelde excretieforfaits de cijfers op papier verder van de praktijk af komen te staan en dat het lastig wordt om deze bedrijven rond te rekenen. Ook wordt momenteel met een aantal ketenpartijen gekeken naar de juistheid van de gebruikte cijfers in de berekeningen.

Kalverhouders kunnen ook zelf hun reactie geven tot 14 augustus 2019 via: https://www.internetconsultatie.nl/excretieforfaits/reageren.


Zie ook het artikel: Fosfaatproductie stijft fors met nieuwe excretienormen

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer