Op+korte+termijn+oplossingen+nodig+voor+innovatieve+stallen
Nieuws

Op korte termijn oplossingen nodig voor innovatieve stallen

Om de veehouderij verder te verduurzamen moeten op korte termijn oplossingen worden bedacht om innovatieve stalsystemen verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Dat advies geeft de Taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen. Volgens de taskforce zijn er op dit moment te veel barrières die een versnelling in innovatie verhinderen. Het ontwikkelen van nieuwe stalconcepten is complex en duurt lang waarbij er onvoldoende langetermijnzekerheid is voor de innoverende bedrijven om te kunnen investeren in de innovatie.

Ook blijkt de daadwerkelijke uitstoot van innovatieve stallen onvoldoende overeen te komen met de verwachting op basis van de huidige emissiefactoren die bij sommige diercategorieën lager zijn vastgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.

Eén van de manieren om innovatie te bewerkstelligen is volgens de taskforce het introduceren van maximale emissiewaarden voor stalsystemen, ook wel emissieplafonds genoemd. Hiervoor is nodig dat de emissies met sensor- en datasystemen gemeten kunnen worden. Het wettelijk systeem waarmee sensor- en datasystemen zich kunnen kwalificeren voor gebruik, moet in de plaats komen van de huidige wet- en regelgeving die stuurt op de inzet van specifieke technieken (de staltechniek met een emissiefactor). Dit betekent een verandering van middel- naar doelvoorschriften.

De veehouder is daarbij verantwoordelijk voor de totale emissie die uit zijn stal komt, waarbij de manier van inrichting van het stalsysteem wordt overgelaten aan de veehouder en zijn techniekleveranciers. Ook voer- en managementmaatregelen kunnen worden toegepast om binnen het emissieplafond te blijven. Met deze verandering blijven veehouders en leveranciers uitdagingen houden om emissies te verlagen met techniek en management ook na de bouw of verbouw van een stal. Met het huidige systeem zijn er na de bouw geen prikkels meer om verder te verduurzamen.

Het zal nog zeker vier tot vijf jaar duren voor de werkwijze met emissieplafonds kan worden geïmplementeerd, denkt de taskforce. Daarom zal de huidige regelgeving en werkwijzen met betrekking tot de proefstalprocedure geoptimaliseerd moeten worden om de innovatie op gang te houden. Daarnaast stelt de taskforce voor om een twintigtal pilotbedrijven in te richten om op deze manier innovatietrajecten de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen en de internationale samenwerking rondom het ontwikkelen van innovatieve stalsystemen te optimaliseren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer