Netwerk+Grondig+start+opinieplatform+over+importkalveren
Nieuws

Netwerk Grondig start opinieplatform over importkalveren

Netwerk Grondig start een opinieplatform om de meningen te peilen over de import van kalveren. Als het aan de belangenorganisatie voor grondgebonden en biologische melkveehouders ligt worden er in de toekomst minder kalveren geïmporteerd.

Komend voorjaar wil de organisatie een sprekersavond organiseren over dit onderwerp met ruimte voor discussie. Het moet leiden tot een advies dat de organisatie aan de minister wil overhandigen, zegt voorzitter Diana Saaman: "Wij zijn voor verbondenheid met de kalverhouderij, die in staat is om de uitstootkalveren uit de melkveehouderij tot waarde te brengen als een mooi stukje kalfsvlees. Maar we vinden het niet van deze tijd om kalveren te importeren."

Het gaat volgens Saaman vooral om dierenwelzijn, de insleep van mogelijke ziekten en het milieu. "De importkalveren poepen en plassen hier terwijl wij in Nederland de uitstoot van stikstof moeten beperken." Netwerk Grondig is voorstander van een regionale kringloop. Saaman hoopt op veel reacties en dat de import van alle kanten belicht wordt. "Daarna kunnen we een vraagteken zetten achter zaken die anders moeten of een uitroepteken achter de zaken die moeten blijven."

De Vereniging van Kalverhouders laat weten eveneens voor een regionale kringloop te zijn, alleen strekt die kringloop zich uit tot over de grenzen. Voorzitter Hans Luijerink: “We zijn nu eenmaal een klein kikkerlandje. In een uur rijd je van oost naar west en in twee uur ga je van Brabant naar Friesland. Duitse kalveren die naar Nederland gaan, zitten veelal korter op de vrachtwagen dan Duitse kalveren die naar Duitse kalverbedrijven gaan.” Ongeveer 75 procent van de importkalveren komt uit Duitsland.

Nederland vormt samen met Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen een aaneengesloten kalverhouderijgebied. Dit gebied is één van de drie kerngebieden van de kalverhouderij in Europa. De andere kerngebieden liggen in Frankrijk en Italië. "In deze regio's worden op een diervriendelijke en duurzame wijze de restkalveren uit de melkveehouderij tot waarde gebracht”, zegt Luijerink. “Het is als het ware een Europees streekproduct, dat ook nog eens voor 90 procent binnen Europa wordt geconsumeerd. Er zijn vast nog verbeterpunten voor ons, maar laten we vooral trots zijn op de goede manier waarop we van waarde zijn voor de Europese melkveehouderij."

Als het over het milieu gaat vraagt Luijerink zich af wat er bereikt wordt met minder import. Van alle broeikasgassen die de Nederlandse veehouderij produceert, komt 3 procent voor rekening van de kalverhouderij. “Het grote verschil kunnen wij als kleine sector in Nederland niet maken op dat gebied. Maar wij als kalverhouderij zullen wel altijd onze verantwoordelijkheid nemen."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer