NVWA+controleert+op+hittestress
Nieuws

NVWA controleert op hittestress

Met de aanstaande hitte van komende dagen zal de NVWA extra controles uitvoeren op dierenwelzijn in veestallen. Ook zal er extra toezicht zijn op veetransporten als het warmer is dan 27 graden Celsius.

De NVWA-medewerkers letten met name op voldoende luchtcirculatie in de stal, de temperatuur en luchtvochtigheid. Elk ventilatiesysteem moet daarnaast een goed onderhouden alarm- en noodsysteem hebben, dat in werking treedt als het hoofdsysteem uitvalt. Vanaf 1 juli 2023 worden de regels hierover aangescherpt, waaronder de verplichting van een aggregaat. Hiervoor geldt wel een overgangstermijn.

Hittestress kan voorkomen worden door het voerpatroon en de voersamenstelling aan te passen en eventueel verneveling toe te passen. Op mekveebedrijven zullen de NVWA-controleurs letten op te warme iglo's. Op warme dagen kan de temperatuur in een kalveriglo snel hoog oplopen. Hierdoor neemt het risico op hittestress bij jonge kalveren toe. Volgens aangescherpte regels moeten iglo's in de schaduw staan bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius of hoger.

Wanneer koeien weidegang krijgen, letten de controleurs op de aanwezigheid van schaduwplekken. Zijn deze niet of in onvoldoende mate aanwezig dan is een veehouder in overtreding. Dit geldt ook wanneer de dieren nog geen kenmerken van hittestress vertonen. Schaduw in de wei creëren kan met de aanplant van bomen, heggen, parasols of schaduwdoeken, aldus de NVWA.

Voor transport van dieren geldt wanneer het KNMI voor de komende 24 uur in De Bilt een temperatuur van 27 graden Celsius of meer voorspelt, er extra maatregelen in werking treden. Bij het vaststellen of er tijdens transport sprake is van extreme hitte wordt er uitgegaan van werkelijke temperaturen die ter plaatse van het (aanstaande) transport worden vastgesteld middels de app van het KNMI.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer