%26lsquo%3BKalverhouderij+staat+op+een+keerpunt%26rsquo%3B
Nieuws

‘Kalverhouderij staat op een keerpunt’

De kalverhouderij in Regio Foodvalley staat op een keerpunt: er is veel veehouderij in een compact gebied - dat grenst aan de Veluwe - waardoor flinke milieuinvesteringen vereist zijn.

Dat concluderen onderzoekers van het Poultry Expertise Centre in Barneveld. De onderzoekers geven aan dat naast de genoemde milieuproblematiek, de kalverhouderij ook voor uitdagingen staat op het gebied van antibioticareductie en dierenwelzijn (zowel op bedrijfsniveau als tijdens transport).

Het feit dat de sector nog steeds veel last heeft van de coronapandemie, waardoor verkoopmarkten voor kalfsvlees zijn weggevallen en de rendementen in de sector zijn gekelderd, maakt de noodzaak groot om de kwaliteiten van kalverhouders, sectorpartijen en kenniscentra te bundelen, aldus de onderzoekers.

Meer samenhang creëren tussen bestaande initiatieven van gebiedsgerichte projecten om de stikstofproblematiek te tackelen én het inrichten van een regionaal kenniscentrum, zijn volgens de onderzoekers nodig voor een toekomstige duurzame en renderende kalversector.

Gezien de marktomstandigheden en de uitdagingen waarvoor de sector staat, zullen individuele kalverhouders de komende jaren duidelijke keuzes moeten maken: doorgaan en investeren in het bedrijf of het bedrijf beëindigen en eventueel meedoen aan een stoppersregeling van de overheid. Diegenen die investeren, zullen dat voornamelijk doen op de thema’s milieu, dierenwelzijn, inpasbaarheid in de omgeving en de maatschappelijke acceptatie van de kalverhouderij.

Ook sectorpartijen staan voor een forse opgave, voorzien de onderzoekers. Veelal zal er gewerkt moeten worden aan thema’s en oplossingen waarbij samenwerking tussen meerdere sectorpartijen in de keten noodzakelijk is. Ook hier is een regionaal meldpunt of kenniscentrum nodig om de vragen te bundelen en samen op te pakken. De onderzoekers geven daarbij aan dat van de overheid verwacht mag worden dat er duidelijkheid gecreëerd wordt in het beleid zodat er perspectief ontstaat voor de individuele kalverhouder waardoor hij de juiste keuzes kan maken voor zijn bedrijf.

De bevindingen staan beschreven in het Rapport Kalversector. Het onderzoek is uitgevoerd door het Poultry Expertise Centre in Barneveld dat al een regierol vervult in de pluimveehouderij. Opdrachtgever voor het onderzoek is de gemeente Barneveld die samen met de buurgemeente Ede 90 procent van het aantal kalveren (en kalverbedrijven) herbergt in Regio Foodvalley.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer