Investeringsregeling+welzijnsvloeren+officieel
Nieuws

Investeringsregeling welzijnsvloeren officieel

Minister Carola Schouten heeft de investeringsregeling voor welzijnsvloeren goedgekeurd.

Ze stelt 7,5 miljoen euro beschikbaar voor welzijnsvriendelijke, zachte vloeren. 40 procent van de investering die kalverhouders doen, wordt vergoed uit deze geldpot. De subsidie is zowel voor het zachte vloerelement als eventueel de nieuwe ondervloer; hout of beton inclusief eventuele onderslagbalken.

De aanschaf van een welzijnsvriendelijke stalvloer moet plaatsvinden na de datum van indiening van de aanvraag tot subsidieverlening en binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening. De betaling, levering en installatie van een de welzijnsvriendelijke stalvloer moet plaatsvinden binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening.

Vanaf 1 juli is de regeling officieel. Kalverhouders kunnen alleen in oktober de aanvraag indienen. Deze aanvraag moet voorzien zijn van een offerte en een plattegrond van de stal. Na een beoordelingstijd van maximaal drie maanden, komt RVO met een beoordeling. Bij een positief advies heeft een kalverhouder maximaal twee jaar de tijd om de investering uit te voeren.

Welke vloeren in aanmerking komen voor de investeringsregeling hangt af van drie onderdelen, te weten: duurzaamheid van de toplaag, comfort en hygiëne. Leveranciers moeten de vloeren aanbieden aan het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) die een duurzaamheidstoets uitvoert.

Ook moet de vloer 3 millimeter indrukbaar zijn. De indrukbaarheid is een belangrijke parameter voor de slipvastheid en beloopbaarheid van de vloer. De toplaag moet ook bestand zijn tegen gangbare reinigings- en ontsmettingsmiddelen en de fabrikant moet een gebruiksadvies meeleveren voor het verantwoord toepassen van een hogedrukreiniger.

Om de kalveren een droge ligplaats te bieden, en bevuiling van het dier met mest te voorkomen, moet de vloer bol of enigszins aflopend naar de roosterspleten zijn. Fabrikanten moeten daarbij ten minste vijf jaar garantie geven op slijtage, productiefouten en beschadigingen die op kunnen treden bij normaal gebruik.

Download hier de publicatie in de Staatscourant


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer