Jongerendag+bewijst+perspectief+van+melkvee%2D+en+kalverhouderij
Video

Jongerendag bewijst perspectief van melkvee- en kalverhouderij

Maar liefst vijfhonderd jonge melkvee- en kalverhouders waren vrijdag 19 april aanwezig op de jongerendag, georganiseerd door de kennismakelaars melkvee- en kalverhouderij. De jongeren namen deel aan workshops, deden mee in paneldiscussies en pakten de microfoon bij zaalgesprekken. Wat deze dag in ieder geval duidelijk maakt, is dat het perspectief van de Nederlandse melkvee- en kalverhouderij in Hart van Holland in Nijkerk in de zaal zat.

De dag is vooral bedoeld om jonge melkvee- en kalverhouders te inspireren en te verbinden in deze voor de landbouw onzekere tijden. Bij binnenkomst is het een drukte van belang. Jongeren melden zich aan, en na een kop koffie openen kennismakelaars Lilian van Uhm (melkveehouderij) en Henriëtte Rozendaal (kalverhouderij) de dag. Na de film ‘Het Kalf Centraal’ valt de groep uiteen in vijf workshops. Ze krijgen tips voor behendig veetransport en het respectvol omgaan met dieren en leren hoe het Kalfvolgsysteem bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van jonge kalveren. In andere workshops wordt ingegaan op de positieve leerpunten van de 28-dagenregeling in Duitsland en hoe je in de praktijk aan de slag kunt gaan met weerstand, stress en voeding om de overgang van het kalf naar de kalverhouderij zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Singapore aan de Noordzee
Na de lunch weet Dick Veerman van Foodlog de jongeren (twee derde melkveehouder, een derde kalverhouder) te prikkelen met opmerkingen als: ‘Stop met sloopmelk’ is een enorme kans en als er ergens ruimte is voor koeien dan is het in de Nederlandse weides. Met chat GPT bouwt Veerman tijdens zijn verhaal een nieuw Nederland dat hij omschrijft als ‘Singapore aan de Noordzee’. Daarna krijgt de zaal het woord. Rode en groene kaarten geven aan wat de zaal vindt van de stellingen. De jongeren zijn niet bang de microfoon te pakken en mee te doen in de discussie. Dick sluit zijn verhaal af met de woorden: “Het is duidelijk, er is perspectief, dat zit in deze zaal.”

Zelf verantwoordelijk
Openwaterzwemmer en olympisch kampioen Maarten van der Weijden krijgt de zaal stil met zijn indrukwekkende verhaal. Zijn vader leerde hem de harde les dat hij zelf verantwoordelijk is voor wat hem overkomt in het leven. Toen werd hij ziek, hoe kon hij daar iets aan doen. “Het feit dat ik er niet zelf verantwoordelijk voor was, dat het niet mijn schuld was, maakt het een soort van draaglijk. Het jezelf gevangen houden in schuldgevoel, dat jíj verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je zit, maakt het krampachtig en minder draaglijk.”

Duw frustraties weg
Later, bij het winnen van de Olympische Spelen en bij het zwemmen van de Elfstedentocht besteedt hij alle aandacht en energie aan die dingen waar hij invloed op heeft. Dan zorg je dat je geen energie stopt in frustraties: datgene wat je niet in de hand hebt, kun je niet aanpassen. “Wat wens ik jullie toe in die toekomst die zo onzeker is? Dat met al dat harde werken dat nodig is om te blijven staan het ook gewoon een beetje leuk is. Duw de frustratie zo ver mogelijk van je weg. Focus op wat kan ik. Wat kan ik er dan wel aan doen en zoek elkaar op om het samen te doen. En vergeet niet: als het de eerste keer niet lukt mag je het rustig nog een keer proberen.”

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  23° / 18°
  60 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer