Oud+slimmigheidje+nog+steeds+effectief
Nieuws

Oud slimmigheidje nog steeds effectief

Melkleidingen reinigen met een spons helpt bij het voorkomen van resistente bacteriën en bij het naar beneden brengen van het antibioticagebruik.

Kalverhouder Wim Mulder uit Kootwijkerbroek past een spons toe om de binnenkant van de leiding periodiek schoon te vegen. Resten van antibiotica worden daardoor niet aangetroffen in zijn leiding, blijkt uit een praktijkonderzoek van SKV.

Voorheen reinigde Mulder de leidingen elke maand met twee sponzen. De eerste spons bleek steeds veel smeriger dan de tweede: volgens Mulder het ultieme bewijs dat de reiniging met spons zinvol is, ondanks het regelmatig reinigen met een reinigingsvloeistof.

Tegenwoordig reinigt de kalverhouder zijn leidingen zoals voorgeschreven wekelijks. Het uiterlijk verschil tussen de twee sponzen is met een frequente reiniging minder groot wanneer ze na hun tocht door de leidingen weer in de menger arriveren. De kalverhouder denkt dat het gebruik van sponzen effectiever is dan het verplicht wekelijks reinigen van de melkleiding, zoals dat nu is voorgeschreven. "De sponzen nemen echt alles mee.” Het antibioticagebruik op het bedrijf van Mulder is al jaren laag.

Denkavit promootte het gebruik van sponzen in de jaren tachtig. Nu zijn de gebruikers in Nederland veel minder talrijk. Het SKV-onderzoek laat zien dat de strategie wel degelijk effectief is. Sponzen kunnen gebruikt worden bij handmatig voeren maar ook bij automatisch voeren, alleen niet altijd. Lees het volledige verhaal in De Kalverhouder die zaterdag 16 april verschijnt.

Foto: de spons verdwijnt in de leiding.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer