%26lsquo%3BIk+ben+geen+voorstander+van+saneren+sector%26rsquo%3B
Nieuws

‘Ik ben geen voorstander van saneren sector’

Provincie Gelderland wil naast natuur en een leefbaar platteland ook een renderende, duurzame veehouderij. “Ons beleid gaat niet om dieraantallen”, zegt landbouwgedeputeerde Peter Drenth.

Waarom heeft de provincie Gelderland specifiek voor de kalverhouderij een innovatie- en stoppersregeling opgetuigd?
“Landbouwminister Schouten had in eerste instantie een opkoopregeling ontwikkeld voor bedrijven met een vorm van dierrechten. Daar vallen melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven onder, maar geen kalverbedrijven. Omdat de kalverhouderij met zevenhonderd bedrijven in Gelderland een belangrijke sector is, hebben we hiervoor zelf een stoppersregeling opgetuigd. Ondertussen is ook de opkoopregeling van het ministerie uitgebreid, maar onze regeling en die van het ministerie gaan prima samen. De innovatieregeling vinden we belangrijk omdat er voor de kalverhouderij weinig stalsystemen op RAV-lijst staan. Via innovatie willen we aanjagen dat er meer systemen op de landelijke lijst komen en Gelderse kalverhouders hun bedrijven kunnen verduurzamen.”

Bent u verrast door het aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld voor de stoppersregeling, namelijk 114 stuks?
“Zoveel heeft me wel verrast. Van de andere kant ben ik vorig jaar op kalverbedrijven geweest en heb ik gezien dat corona een grote impact heeft op het rendement van veel bedrijven. We zien ook dat de sector zelf een toekomstvisie heeft waarin ze aangeeft een daling van het aantal kalveren te verwachten. Dan moet je met elkaar bewegen. De stoppersregeling en innovatieregeling passen hierbij. Over beide hebben we goed overleg met de kalversector. Het is geen politiek wensenlijstje.”

U koopt bedrijven op in een sector waar geen productierechten zijn. Bestaat de kans dat er op een andere locatie weer een kalverstal verschijnt?
“Het gaat ons niet om dieraantallen. Wij kopen de emissierechten op en veehouders kunnen de oude rechten niet meenemen naar een eventuele nieuwe locatie. Als ze naar een nieuwe locatie gaan, moeten ze gewoon voldoen aan de geldende milieuregels. Ons punt in Gelderland is dat veehouderijen rondom Natura 2000-gebieden veel stikstof uitstoten en dat we een breed scala aan veehouderijsectoren hebben. Ons doel is een renderende veehouderij, een dynamisch en leefbaar platteland en de natuur op orde. Daar is ons beleid op gericht.”

Extern salderen staat in Gelderland voor een groot gedeelte dicht. Blijft dat zo?
“Heel Nederland heeft stikstof uit Gelderland nodig. Extern salderen heeft daarom een enorme impact op onze provincie, met kans op lege stallen en criminaliteit op het platteland. Natuurlijk willen we dat er bedrijven bij natuurgebieden verdwijnen en oude stallen afgebroken worden, maar we willen ook dat het behapbaar blijft en dat er geen roofbouw gepleegd wordt op onze provincie.”

Lees het volledige interview met de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 17 april verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer