Geconcentreerd+en+minder+warm+voeren+spaart+energie
Nieuws

Geconcentreerd en minder warm voeren spaart energie

Meer melkpoeder per liter en - indien mogelijk - de melk minder warm uitdoseren; met deze maatregelen kunnen kalverhouders de energierekening drukken.

Waar normaal gesproken kalverhouders melk aanmaken met 150 tot 180 gram melkpoeder per liter, is het met deze energieprijzen te overwegen melk aan te maken met meer melkpoeder per liter. Tot 200 gram melkpoeder per liter is bij de meeste fabrikanten geen enkel probleem. Hierdoor hoeft er minder tapwater opgewarmd te worden. De energiebesparing op het warme tapwater kan oplopen tot meer dan 10 procent .

Sommige voerspecialisten beweren dat ‘dikker’ voeren (met meer melkpoeder per liter) zelfs beter is voor de werking van de lebmaag en de darmgezondheid. Onderzoek uitgevoerd op het proefbedrijf van Denkavit toont aan dat geconcentreerd voeren zelfs een hogere groei geeft. Het groeivoordeel wordt in dit geval vooral gerealiseerd in de eerste weken dat de dieren op het kalverbedrijf staan.

Belangrijk is wel dat bij geconcentreerder voeren de vrije watergift wordt aangepast. Om kalveren gezond te houden, hebben ze dagelijks ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht aan vocht nodig. Dit betekent in veel gevallen dat kalveren tussen de voerbeurten door moeten kunnen beschikken over een extra hoeveelheid koud water.

Naast dikker voeren kunnen kalverhouders er ook voor kiezen om de tanks met heet water te verwarmen tot 80 graden Celsius in plaats van 85 of 90. Het op hoge temperatuur houden van het warme water kost namelijk veel energie. Wel moet er dan meer warm water bijgemengd worden om de mengtemperatuur op 67 graden te krijgen voor het goed oplossen van het poeder.

Verdere energiebesparing is mogelijk door de melk minder warm in de trog te laten komen. Stelregel is dat de melk in de trog minimaal 41 graden moet zijn. Bedrijven die op 42 of 43 graden zitten, kunnen hun voerinstallatie bijstellen. Het is dan wel belangrijk dat de trogtemperatuur van 41 graden in de gehele stal gehaald wordt. Dit is afhankelijk van de voertechniek en lengte van het voercircuit.

Een goed advies is daarom om regelmatig de temperatuur van de melk in de trog te controleren met een betrouwbare temperatuurmeter die direct de actuele temperatuur toont. Voeradviseurs geven aan dat iets meer de grenzen opzoeken met deze energieprijzen zeker kan, maar dat een intensieve controle op de trogtemperatuur van de melk noodzakelijk is.

Bedrijven die tijdens de voerbeurt meerdere porties aanmaken kunnen er ook voor kiezen om na het aanmaken van het eerste portie de temperatuur bij te stellen. De melktanks en voerleidingen zijn dan immers warm waardoor de volgende porties iets minder warm hoeven te zijn bij het uitdoseren. Goed overleg met de voeradviseur is noodzakelijk om de juiste keuzes te maken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer