Kabinet+neemt+denklijn+Remkes+grotendeels+over
Nieuws

Kabinet neemt denklijn Remkes grotendeels over

Het kabinet neemt de denklijnen en aanbevelingen uit het rapport Remkes over.

Dit betekent dat er gewerkt wordt aan een kortetermijnaanpak voor piekbelasters. Daarnaast moet er een landbouwakkoord komen met richtinggevende afspraken over de toekomst van de landbouw.

Als het gaat om de piekbelasters wil het kabinet met ondernemers uit diverse sectoren een gefaseerde aanpak bespreken. Deze gesprekken gaan in eerste instantie over het aanpassen of verplaatsen van bedrijven en pas daarna over het vrijwillig op- of uitkopen.

Het kabinet realiseert zich dat dit traject grote impact heeft en vindt het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar te ambitieus. Mede daarom wil het kabinet zo snel mogelijk een regeling vormgegeven. Het ministerie van LNV gaat dit samen met de sector en provincies oppakken. In november komt meer informatie over de wijze waarop invulling wordt gegeven over de aanpak van de piekbelasters.

Het halen van de stikstofdoelen in 2030 blijft voorlopig overeind. Wel komen er ijkmomenten in 2025 en 2028. “We zoeken meer dan voorheen de samenwerking actief op om tegenstellingen te overbruggen en te verenigen. Vertrouwen herstellen kost tijd, dat realiseren wij ons", zegt stikstof minister Van der Wal.

Het kabinet neemt ook de denklijn uit het rapport over om samen met de sector te komen tot een stabiel toekomstperspectief. Doel is een meerjarige aanpak voor de landbouw en het bieden van ondersteuning om op deze manier toe te werken naar kringlooplandbouw. Zo'n 'Landbouwakkoord' moet een belangrijke basis vormen voor toekomstig landbouwbeleid.

In november komt er een Kamerbrief met de hoofdlijnen voor de toekomst van de landbouw. Dit bevat de basis voor het landbouwakkoord. Het streven is dit akkoord in het eerste kwartaal van 2023 te sluiten.

Agractie en FDF kunnen zich niet vinden in de zonering die in het rapport Remkes is vastgesteld en door het kabinet wordt overgenomen. Mark van de Oever geeft aan weer actie te gaan voeren. Ook LTO Nederland ziet de voorgestelde zonering niet zitten. Hoe de ruimte regionaal ingevuld gaat worden en hoe het verdienvermogen in de regio gerealiseerd wordt, moet altijd vanuit ondernemers en het gebied gebeuren. Zonering van bovenaf is voor LTO geen oplossing.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer