EFSA%3A+kleine+groepen+voor+beter+welzijn
Nieuws

EFSA: kleine groepen voor beter welzijn

Kalveren moeten tijdens hun eerste levensweken in kleine stabiele groepen van twee tot zeven dieren worden gehuisvest en het gebruik van individuele hokken moet worden vermeden. Dat stelt de Europese voedselautoriteit Efsa.

De autoriteit heeft de studie uitgevoerd ter ondersteuning van de besluitvorming bij de herziening van de dierenwelzijnswetgeving van de Europese Unie. Een wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie wordt in de tweede helft van 2023 verwacht.

Naast de groepsgrootte is volgens Efsa ook de fysieke ruimte bepalend. Die zou voor jonge kalveren ongeveer 20 vierkante meter per dier moeten zijn met daarbij een comfortabele ondergrond. Kalveren hebben voldoende ruimte nodig voor hun primaire behoeftes zoals rusten, spelen en eten. Voor een relaxte lighouding zou minimaal 3 vierkante meter per kalf vereist zijn.

Ook voeding draagt bij aan het dierenwelzijn, stellen de wetenschappers. Langgesneden vezelig voer, zoals hooi, zou versterkt moeten worden aan kalveren vanaf de leeftijd van twee weken. In de loop van de tijd moet het aandeel hooi verhoogd worden om de behoefte aan herkauwen en ijzer te dekken.

Volgens de wetenschappers van Efsa die aan de studie hebben meegewerkt, tonen onderzoeken aan dat kalveren met beperkt contact met hun moeder vaak last hebben van isolatiestress. Om het welzijn van deze jonge dieren te verbeteren, zouden ze minimaal één dag bij het moederdier gehouden moeten worden, hoewel langer contact wordt aanbevolen vanwege de welzijnsvoordelen voor zowel kalf als koe. Ook de zuigbehoefte is een aandachtspunt voor jonge kalveren.

De aanbevelingen van Efsa zijn gemaakt voor zowel melkvee- als kalverbedrijven.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer