Pluimveesector+woedend%3A+%E2%80%98Politiek+maakt+vlees+duurder%2C+maar+laat+goedkoop+kippenvlees+binnen%E2%80%99
Nieuws

Pluimveesector woedend: ‘Politiek maakt vlees duurder, maar laat goedkoop kippenvlees binnen’

De Nederlandse pluimveesector luidt de noodklok: het EU-Mercosur-handelsakkoord ondermijnt het toekomstperspectief van dierwaardige veehouderij in Nederland. Door de hogere eisen aan dierenwelzijn en duurzaamheid wordt het Nederlands vlees duurder maar wordt de markt opengesteld voor goedkoop kippenvlees uit landen waar die normen niet gelden, aldus de pluimveesector. 

Uit een nieuw rapport van Wageningen Economic Research blijkt dat de import van pluimveevlees uit Mercosur-landen (waaronder Brazilië en Argentinië) met 69 procent zal toenemen als het akkoord doorgaat. Goed voor een extra importwaarde van 137 miljoen euro. Tegelijk daalt de waarde van de Nederlandse pluimveeproductie met 119 miljoen euro door verdringing op de markt. De pluimveesector reageert furieus. Brancheorganisaties Nepluvi, LTO/NOP, NVP, COBK en Anevei spreken van een dubbele moraal in het beleid. “Je kunt niet én voor het Mercosur-akkoord stemmen én dierwaardige veehouderij in Nederland eisen. Die twee bijten elkaar,” stellen zij.

Klappen opvangen
Volgens de sectororganisaties houdt het rapport onvoldoende rekening met de extra kosten die gepaard gaan met de strengere dierenwelzijnseisen die in Nederland op stapel staan. “De onderzoekers doen alsof Nederlandse bedrijven de klappen wel kunnen opvangen omdat andere EU-landen harder geraakt worden, maar dat is volstrekt onrealistisch.” Mercosur-landen produceren vlees tegen aanzienlijk lagere kosten, mede dankzij minder strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieuregels. Waar Nederlandse pluimveehouders moeten investeren in ruimere stallen, betere leefomstandigheden en emissiebeperkende maatregelen, gelden in Zuid-Amerika minimale standaarden.

“Het speelveld wordt nog schever,” waarschuwt de sector. “Wij krijgen hogere lasten opgelegd, terwijl er tegelijkertijd producten worden binnengehaald die onder voorwaarden zijn geproduceerd die wij hier niet eens zouden tolereren.” En waarvoor?, vragen de sectorpartijen zich af. De economische winst van het akkoord voor Nederland blijkt marginaal. Volgens het WUR-rapport stijgt het Nederlandse BBP door het Mercosur-akkoord met slechts 0,02 procent in 2040. “De pluimveesector dreigt het wisselgeld te worden van een verdrag dat nauwelijks iets oplevert voor de economie,” aldus de organisaties.

Oproep aan kabinet
De sector doet een dringende oproep aan het kabinet om zich uit te spreken tegen het Mercosur-akkoord. “Het is onbegrijpelijk dat we boeren vragen om te verduurzamen, en ze vervolgens laten concurreren met vlees uit landen waar diezelfde duurzaamheid niet telt.” Volgens de pluimveesector is het tijd voor politieke duidelijkheid: óf we kiezen voor een dierwaardige en duurzame veehouderij in eigen land, óf we openen de grenzen voor producten die dat ondermijnen. Beide tegelijk is volgens de sector onmogelijk.

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 13°
    50 %
  • Maandag
    17° / 11°
    65 %
  • Dinsdag
    17° / 11°
    75 %
Meer weer