Zuivelmarkt+voorzichtig+positief+voor+2025
Nieuws

Zuivelmarkt voorzichtig positief voor 2025

Op de wereldwijde zuivelmarkt tekenen zich een voorzichtig herstel en groeikansen af. Stijgende melkprijzen, verbeterde marges en een gestabiliseerde productie wijzen op een positief vooruitzicht, al blijven regionale uitdagingen de markt beïnvloeden. Dit schrijft Rabobank in zijn zuivelanalyse.

In de tweede helft van 2024 keert de melkproductie in de zeven grootste exportregio’s terug naar groei, met een verwachte toename van 0,5 procent. Dit maakt de daling in 2023 grotendeels goed. Oceanië speelt hierin een cruciale rol met de grootste seizoenspiek in tien jaar. Voor 2025 voorspelt RaboResearch een verdere groei van 0,8 procent, waarbij alle regio's bijdragen. De belangrijke factor achter deze groei is een combinatie van hogere melkprijzen en betaalbaar veevoer waardoor de marges verbeteren.

Europa: stijgende prijzen, wisselende productie
In Europa laat de melkproductie een gemengd beeld zien. De productie in de EU-27 en het VK groeit in 2024 met slechts 0,3 procent en voor 2025 wordt een lichte stijging van 0,5 procent verwacht. Per land zijn er grote verschillen. Duitsland en Nederland hadden dit jaar te maken met productiedalingen door blauwtong. De impact hiervan zal ook in 2025 nog voelbaar zijn. Ierland kende een positieve opleving dankzij beter herfstweer, maar over het hele jaar blijft de productie lager. Polen blijft een uitschieter met een groei van 4 procent, vooral door een sterke kaassector.

De Europese melkprijzen zitten in de lift: de gemiddelde prijs overschreed in oktober de 50 euro per 100 kilo en stijgt verder. Spotprijzen naderen zelfs de 60 euro waardoor melkveehouders optimistisch het jaar 2025 in kunnen gaan. De Chinese zuivelsector heeft uitdagende tijden doorgemaakt. Melkprijzen bereikten het laagste punt in veertien jaar, wat leidde tot een daling van het aantal melkkoeien en het sluiten van kleine bedrijven. Toch zijn er tekenen van herstel doordat de Chinese overheid maatregelen neemt om de economie en consumentenbestedingen te stimuleren. 

Consumenten blijven voorzichtig
Wereldwijd blijft de zuivelvraag wisselend, vooral omdat consumenten in veel landen voorzichtig blijven met hun uitgaven. In Europa herstelt de vraag naar zuivelproducten langzaam. De kaasproductie groeit wel sterk (+3,1%), terwijl boter en melkpoeder juist afnemen. De Europese foodservicemarkt blijft achter, maar biedt kansen richting 2025, aldus RaboResearch. Opvallend: gefermenteerde producten, zoals yoghurt, tonen een sterke groei. De productie is op weg om het record uit 2018 te overtreffen.

De zuivelmarkt lijkt op weg naar stabiliteit, schetst Rabobank. De combinatie van meer melkproductie en een aantrekkende vraag biedt hoop, hoewel regionale verschillen en economische onzekerheden blijven bestaan. China’s herstel en de verbeterde marges in Europa geven aan dat de sector voorzichtig optimistisch kan zijn. Voor melkveehouders biedt 2025 mogelijk nieuwe kansen, mits zij kunnen inspelen op de wisselende marktomstandigheden. De balans tussen productie en consumptie blijft delicaat, maar de signalen wijzen op een sector die langzaam herstelt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    7° / 5°
    75 %
  • Maandag
    6° / 4°
    10 %
  • Dinsdag
    6° / 3°
    10 %
Meer weer