Jonge+ros%C3%A9s+duurder%2C+blank+en+oud+gelijk
Nieuws

Jonge rosés duurder, blank en oud gelijk

Voor jonge rosés worden komende week prijzen betaald die tussen de 4,85 en 4,90 euro per kg liggen. Blanke kalveren en oude rosés blijven gelijk.

Waar in april en mei de prijs van de jonge rosés bij alle slachterijen rondom de 4,85 euro per kg lag, is de bandbreedte nu duidelijk verschoven naar 4,85 tot 4,90 euro per kg. De Kalverhouder noteert daarom een prijs van 4,87. Wat zeer goed loopt is de Duitse dönermarkt. Prijzen zijn hoog, zeggen vleeshandelaren. Dit komt onder andere door het naderend EK voetbal in Duitsland. De horeca in dat land vult de voorraden flink aan en dit heeft een prijsopdrijvend effect van de borst/vang.

Offerfeest: positief effect op afzet
Ook het Offerfeest op 16 juni heeft voor de komende weken een positief effect op de prijs. Dit feest duurt drie dagen en is het belangrijkste feest van de islam. Het heeft vooral een positief effect op blank en jong rosé. Een zorgpunt is de prijs van de huiden. Die worden namelijk goedkoper. Omdat kalfsvellen een groot aandeel hebben in de totale uitbetaalprijs van een kalf, betekent een prijsverlaging van 10 euro een prijsdaling van 5 á 6 cent per kg. Op dit moment wordt de daling nog opgevangen door de goede afzet van het voorvlees.

Of de huidige prijsverhoging van jong rosé blijvend is, is daarom de vraag. Na het Offerfeest en de het EK, kan de markt weer lastiger worden. Om deze reden verandert het blank kalfsvlees niet in prijs. Slachterijen willen het huidige niveau van 5,75 tot 5,80 euro per kg gedurende de hele zomer handhaven. Dan past het niet om nu mee te gaan in een tijdelijke tendens. Rust op de markt en een stabiel - maar hoog - zomerniveau, is voor de langere termijn belangrijker.

Starters en nuka's weer duurder
Oude rosé blijven komende week op een niveau van 4,80 tot 4,85 euro per kg. Starters zijn wel duurder geworden, gemiddeld met 5 euro per stuk. Er zijn weinig starters voorhanden. Prijzen liggen tussen de 355 en 360 euro. De jonge kalveren zijn ook 5 euro per stuk duurder geworden. Het aanbod is ronduit laag, laten handelaren weten, waardoor het langer duurt voordat stallen volkomen. Voor later in het jaar is dit feitelijk goed nieuws. Het betekent dat ook het aanbod slachtrijpe kalveren aan het eind van het jaar niet hoog is. Dit zal zeker een positief effect op de prijs hebben.
 

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  23° / 18°
  60 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer